2011. április. 21. 14:22

Sraff vagy minta?

Címkék: minta allplan sraff

Olyan sraffozást szeretnék a blokk téglának, mint a Wienerberger csomóponti rajzokon van.

Teljesen jó ábrázolás, mert így ha a tömör tégla falazat egyenletesen sraffozást kap, jól megkülönböztethető a blokk tégla falazat.

A sraffozással könnyedén megoldható az egyenletes sraff, csak arra kell figyelni, ha egy irányba kerülnek hogy a két vonal egymást felváltva kerülnek elhelyezésre.

A képen látható beállítás hatására ½ milliméterenként lesznek a vonalak. További információkat az Allplan súgójában találsz.

Ha nem megy sraffozással csináljuk mintával

A fenti csomóponti rajzban látható "sraffot" nem lehet az Allplanban elkészíteni a sraffozással. Pontosabban nekem nem sikerült.
Akkor készítsünk egy mintát, ami olyan mint amit szeretnénk.

A mintánknak, ha egymás mellé és fölé soroljuk illeszkednie kell, ami a mi esetünkben azért kellemetlen egy kicsit, mert 45°-ban kell mérni. Azaz a √2 értékével kellene számolnunk. Én úgy döntöttem hogy 17×17 milliméteres mintát készítek, aminek az átlója 24.041 milliméter, így a ½ milliméter helyett 0.50086 milliméter lesz. Ennyi hanyagságot a fal "sraffozásnál" bevállalok.
A mintában lévő vonalak másolásakor az osztópont szerkesztő funkciót használtam, majd töröltem minden harmadik vonalat.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

A minta nem olyan, mint a sraff a falban!

Igen, ha csak az adjuk meg hogy a fent meghatározott mintát helyezze a program a falba, ilyen eredményt kapunk.

Be kell állítani hogy egy adott tartományban szereplő minták úgy viselkedjenek mint a sraffozások, amit az Eszközök menü, Beállítások funkció, Építőelemek oldalon az Egyebek részben kell a Speciális gombra kattintani.

A megjelenő beállító panelban a Minta a falakban részben állítsd be azt a tartományt, melyben lévő mintákat a sraffozáshoz hasonló módon szeretnéd használni.

Ezen beállítás után már megfelelően ábrázolja a blokk téglát.

Nekem nem!

A meglévő falaknál nem módosítja automatikusan a felületi elemet, ehhez a 3D frissítést - Módosítás / Építészet / Alap: Falak, nyílások, építőelemek - funkcióval frissíteni kell az ábrázolást.

+ infó: minta mérete

Miért 17 mm-t választottam és nem kisebb értéket? Ennek egyszerű oka van, olyan méretet kerestem, aminek az átlója közel egész, valamint 10 és 30000 milliméter között van.

Ezt a korlátozást érdemes figyelembe venni, amikor mintát tervezzünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr62842989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása