2011. július. 01. 11:18

Kiépítési felületek

Címkék: jelentés szint szegély allplan mennyiség kigyűjtés helyiség kiépítési felület padlófelület oldalfelület födémfelület

A mennyiség kigyűjtés szempontjából érdekesek azok a tételek, melyek modellezésére nincs szükségünk, de a modellhez kapcsolható. A helyiségek felületeinek - padlófelület, oldalfelület, födém- vagy mennyezetfelület és a szegély - képzése ilyen, nem szeretnénk modellezni, de kigyűjteni igen.

A helyiségekről szóló korábbi bejegyzéseket a helyiség címke segítségével találod meg.

Nem modellezzük?

Igen, az Allplan modellben a födém, a fal csak a szerkezetet tartalmazza és a fent említett rétegeket a helyiséghez rendeljük hozzá. Erről lesz szó hogyan lehet elkészíteni ezen kiépítési felületek.

Léteznek olyan CAD szoftverek, ahol réteges födém adható meg, ami tartalmazza a mennyezeti rétegeket és a padló rétegeket is. Az Allplan fejlesztő nem ezt az utat választották - szerintem helyesen -, mert gondoljuk végig, hogy ha a fürdő és lakószoba egymás melletti helyiségek akkor csak itt külön födémet kell elhelyezni a fürdő alatt, a lakószoba alatt (mert valószínűleg nem ua. padló rétegrendszere van) és nem ártana a helyiségeket elválasztó fal alatt padló rétegrend nélküli födémet elhelyezni (már ha korrekt modellt szeretnénk készíteni). És még nem beszéltünk arról hogy az alatta lévő szint mennyezeti rétegrendje is bonyolítja a helyzetet. Foglalkozunk az Allplannal, nézzük hogyan készíthetünk helyiség kiépítés!

Helyiség kiépítés

A helyiség létrehozásáról, feliratozásáról módosításáról és az attribútumok megadásáról részletes információt találsz a Allplan 2011 AddOn - Feliratstílusok és listák helyiségekhez [2.1] és TIPP: Helyiségek attribútumainak megadása bejegyzésekben.

A helyiségek felület kiépítést megadhatjuk a helyiség meghatározásakor vagy utólag módosítással, melyhez a Helyiségek, felületek, szintek módosítása - Módosítás / Építészet / Helyiségek, felületek, szintek - funkcióval hajthatjuk végre vagy ha nincs funkció bekapcsolva duplán rákattintunk a helyiségre a bal egérgombbal, én ezt használom a videóban.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

A következőket figyeld meg a videóban:

  • A felületi rétegeket megjegyzi az Allplan, mely listából a későbbiekben lehet választani, így nem kell ua. elnevezéseket újra és újra begépelni.
  • A rétegrendszereket az építés sorrendnek megfelelően kell megadni.
  • Elmenthető egy-egy elkészített kiépítési felület kedvencként.

A fenti videóban csak a módosított II/1.2 - Nappali, Konyha, Étkező helyiség mennyiségét gyűjtettem ki az Allplan 2011 verzióban újdonságnak számító Jelentéssel, melyről bővebben a Jelentések az Allplan 2011-ben című bejegyzésben olvashatsz.

A konyhában a pultnál nem festett az oldalfelület!

A fenti videóban azt mutattam be hogyan lehet a helyiség általános kiépítését megadni. Most nézzük miként lehet az ettől eltérő felületeket megadni.

Mind a négy kiépítést - oldalfelület, födémfelület, padlófelület, szegély - megváltoztatható a képen bekeretezett funkciókkal. Nézd meg a következő videóban hogyan adom meg a konyhapult feletti 60 centiméteres kerámia falburkolatot.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Amire felhívnám a figyelmedet:

  • A teljes kiépítést meg kell adni, nem csak a különbséget.
  • A magasság megadása a meglévő síkokhoz történik.
  • Nem kell semmit csinálni a helyiség kiépítéssel. Az oldalfelület automatikusan kivágja ezt a részt, ha a helyiség oldalán van az oldalfelület.

Hasonlítsd össze a két videó végén található jelentést! A most kapott festett és kerámia oldalfelületek összege egyeznie kell az első videóban lévő festett oldalfelülettel.

Homlokzati rétegrend?

Természetesen nem csak a helyiségek felületeit lehet kiépíteni. Ez a logikát a külső, homlokzati felületek megadására is lehet használni a Szint funkcióval.

A következő videóban megnézheted hogyan lehet megadni a szint segítségével a homlokzati felületet és kigyűjteni azt. Én csak egy hőszigetelő vakolat rendszer nevű réteget adtam meg, de természetesen itt is kiépíthető több rétegből is.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Megjelenek a felületek a metszetben?

Jogosan felmerülő kérdés, mert a metszetben a padlóburkolat rétegeit ábrázolni szokás. A metszet beállításai között metszetenként megadható, hogy a milyen rétegek jelenjenek meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr363029647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása