2011. szeptember. 06. 08:05

Szöveg paraméterek módosítása

Címkék: szöveg módosítás allplan szöveg paraméterek

Ha egy-egy szöveget szeretnénk módosítani, akkor a leggyakoribb megoldás a szöveg módosítása, melyet a szövegre való dupla bal egérgomb kattintással el tudunk érni és végre tudjuk hajtani a kívánt módosítást. A tervezés folyamán előfordulhat olyan szituáció, amikor sok hasonló szöveget, változó feliratot vagy vas feliratot szeretnénk módosítani. Ebben az esetben hosszadalmas lenne minden egyes szöveget egyesével megváltoztatni. Az Allplanban már egy ideje két lehetőségünk is van erre, a Szöveg paraméterek módosítása vagy a Tulajdonság paletta. Hasonlítsuk össze a két lehetőséget!

Szöveg paraméterek módosítása

Az Allplan egy nagyon régi funkciója, melyben a képen látható tulajdonságok egyike vagy akár mindegyike módosítható. Melyek ezek a tulajdonságok?

  • szöveg kezdőpontja
  • szövegmagasság
  • szövegszélesség
  • arány magasság/szélesség
  • betűtípus
  • betűszög fokban
  • soremelés
  • oszlopszög fokban

Egyike vagy akár mindegyike? Igen, nem kell minden tulajdonságot módosítani. Például ha csak a betűtípust szeretnéd megváltoztatni akkor csak azt add meg és jelöld ki módosítandó szövegeket, és a program a különböző méretű szövegeket azonos betűtípusra változtatja.

Tulajdonság paletta

Ez egy viszonylag új funkció az Allplanban, a2008-as verziótól érhető el. A paletta használatához először ki kell jelölni a módosítandó elemeket, ami kijelöléshez hasznos a szűrő funkciók használata, majd a kijelölt elemeken végre lehet hajtani a módosítást. A palettán két tulajdonsággal több jelenik meg mint a Szöveg paraméterek módosítása funkcióban:

  • betűkiemelés (vastag, dőlt, aláhúzott, áthúzott)
  • kitöltés aláhelyezése

Összehasonlítás

Ha betűkiemelést vagy kitöltés aláhelyezést kell módosítanod, akkor használd a tulajdonság palettát, egyéb esetekben, amelyik jobban kézre áll.

A két lehetőség különbözik a folyamat sorrendjében is. A Szöveg paraméterek módosítása funkció esetében meg kell adni a szöveg új paraméterét vagy paramétereit, majd kijelölni a módosítandó szövegeket. A Tulajdonság paletta használatához először ki kell jelölni az elemeket, majd megadni a módosítást.

Pipetta

Mindkét lehetőségnél megtalálod a pipettát, mellyel átveheted a rajzfájlban vagy az asszisztensben lévő elemről a tulajdonságait.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr923205783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása