2011. november. 09. 11:29

Részletablak alkalmazása és exportálása DWG formátumba

Címkék: export allplan dwg részletablak

Mi az a részletablak? A Nézetek, részletek modulcsoportban található a Részletablak modul, melynek funkcióival egy rajzfájlon belül különböző méretarányú rajz részleteket tudunk létrehozni. A részletablakokat elsődlegesen a statikusok használják a vasalási tervek létrehozásakor, ahol szükséges egy rajzfájlban elkészíteni a például a födém alaprajzát és a hozzá tartozó részleteket vagy mint a videóban lévő előregyártott gerenda nézet és metszet rajza. Természetesen más tervezési szituációban is használható.

Hogyan hozható létre egy részletablak?

A Nézetek, részletek modulcsoportban található a Részletablak modul, Részletterület megadása átlópontokkal, Részletterület megadása középpontból vagy Részletablak, terület megadása funkciók egyikével lehet létrehozni, melyek között a terület megadása különbözik (gondolom ez a nevükből is kiderül).

1109_funkciok.JPG

Részletablak paraméterei:

1109_parameterek.JPG

X Fak, Y Fak
az X és Y faktorokkal az X és Y irányú torzításokat tudod megadni, ahol nullánál nagyobb értéket kell megadni.

B Fak
a betűfaktor paraméterrel beállíthatod, hogy az eredetihez képest a részletablakban a szövegek és a méretvonalak nagyítva vagy kicsinyítve legyen-e. Általában ugyanolyan szövegeket használunk a részletablakban is ezért ezt a paramétert 1.000 értékre szoktuk állítani. Próbáld ki különböző beállítással!

Keret
itt adhatod meg, hogy szeretnél keret ábrázolást a részletablakhoz. Három lehetőség közül választhatsz:

  • Ki - nincs keret
  • Be - a keretet megjeleníti a rajzfájlban és plottolja is
  • Nézet - megjeleníti a rajzfájlban de nem plottolja

Takar
ha ezt az opciót bekapcsolod, akkor a részletablak alatti rajzi elemeket kitakarja, amire akkor lehet szükséged ha csak a felnagyított részletre van szükséged. Figyeld meg a videóban!

Ábráz
a Normál ábrázolásnál mind az eredeti elemek megmaradnak, mind a részletablakban megjelenek. A Zoom ábrázolásnál csak a részletablakban jelenek meg az elemek.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Részletablak exportálása DWG formátumba

Sokszor kell DWG formátumban a terveinket szállítani, amikor a terven szereplő részletablakoknak is benne kell lennie. Ahogy a videóban is megfigyelheted a ez csak akkor lehet megoldani ha az Allplan tervet a DWG rajzterébe exportálod. A beállításhoz használd Te is a kedvenceket!

1109_export.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr793365338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása