2011. november. 18. 15:17

Terület kijelölés

Címkék: kijelölés allplan terület kijelölés

Munkánk során az egyik legfontosabb, hogy valamely művelethez (másolás, eltolás, törlés, tulajdonság módosítás, ...) a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban tudjuk kijelölni a szükséges elemeket. Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani a terület kijelölés bemutatásával.

Melyik terület kijelölő lehetőséget válasszam?

1118_szuro-asszisztens.jpg

Először nézzük hogy hol lehet kiválasztani a terület kijelölést. A lehetőségek:

    • A Nézet menüpont Szűrőasszisztens almenüjében

1118_nezet_menu.jpg

      • A Szűrő-Asszisztens eszköztárban

1118_eszkoztar.jpg

      • Az Eszközök menüpont Testreszabás funkciójában billentyűparancs rendelhető a különböző kijelölés típushoz a Szűrő-Asszisztens kategóriában

1118_billentyuparancs.JPG

A következő videóban bemutatom a különböző kijelölés lehetőséget.

Négy kijelölés figyelhetsz meg:

      1. Kijelölés, irányfüggő, amikor a balról-jobbra történő kijelölés esetén folytonos kerettel és kék színnel jelenik meg a kijelölő terület és csak a teljesen körbezárt elemeket tudjuk kijelölni vagy jobbról-balra történő kijelölés esetén szaggatott kerettel és zöld színnel jelenik meg a kijelölő terület és a teljesen körbezárt és az elmetszet elemeket tudjuk kijelölni.
      2. Kijelölés, körbezárt, amikor folytonos kerettel és kék színnel jelenik meg a kijelölő terület és csak a teljesen körbezárt elemeket tudjuk kijelölni függetlenül a kijelölés irányától.
      3. Kijelölés, elmetszett és körbezárt, amikor szaggatott kerettel és zöld színnel jelenik meg a kijelölő terület és a teljesen körbezárt és az elmetszet elemeket tudjuk kijelölni függetlenül a kijelölés irányától.
      4. Kijelölés, elmetszett, amikor folytonos kerettel és piros színnel jelenik meg a kijelölő terület és csak az elmetszett elemeket tudjuk kijelölni függetlenül a kijelölés irányától.

Az Allplan 2009 verzióig ki lehetett kapcsolni a terület kijelölés színét, amiről a Allplan 2011: Megszűnt beállítások áttekintése bejegyzésben is olvashatsz.

Én amióta létezik a programba az irányfüggő kijelölés (sajnos nem emlékszem pontosan mikor került be) azóta azt használom.

Poligonális kijelölő terület megadása

Az esetek jelentős részében megfelelő a téglalap alakú kijelölés, mint a fenti videóban látható volt, de ott van az a kicsi rész, amikor jó lenne a terület kijelölés de nem téglalap alakú, hanem valamilyen szabálytalan sokszög, azaz a CAD nyelven mondva poligonális. Erre is van lehetőség az Allplanban, ha a kijelölést egy középső, majd jobb egérgomb kattintással kezded és utána a bal egérgombbal megadod a poligon csúcsait.

1118_poligonalis.jpg

Készítettem egy videót is, de abban sajnos nem látszik, hogy az egérrel miként kattintok éppen.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

A középső, majd jobb egérgomb kattintás után a párbeszédsorban a <Poligonális kijelölő terület megadása> felirat jelenik meg. Ezt megfigyelheted a videóban is.

A poligonális kijelölés közben is irányfüggő kijelölést használtam, így nem mindegy hogy melyik irányba adom meg a poligont. Ha az óra járásával azonos irányba akkor folytonos vonallal rajzolja a poligont és a teljesen körbezárt elemeket tudtam kijelölni, ha az óra járásával ellenkező irányba adom meg akkor szaggatott vonallal rajzolja a poligont és az elmetszet és körbezárt elemeket tudtam kijelölni. Tehát itt is függ hogy melyik kijelölés típust választjuk.

Ami még fontos lehet

A kijelölési terület megadásakor, hogy ne kelljen folyamatosan nyomva tartani a bal egérgombot kapcsold be hogy a második egérkattintással fejezze be a terület megadását. Erről a beállításról a Beállítások: kijelölés és eleminfó bejegyzésben olvashatsz. Én bekapcsolom ezt az opciót, mert kényelmesebb és a kijelölés közben tudom a képernyő mozgatás, kivágás funkciókat is használni.

Ha a kijelöléseket még hatékonyabbá akarod tenni használd a szűrőket is, melyről a szűrés címke alatt találsz bejegyzéseket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr653391873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása