2011. december. 05. 10:04

Különleges szerkezet modellezése

Címkék: allplan 3D modellezés különleges szerkezet

Pár napja az Íves zárófödém modellezése bejegyzésben bemutattam a Műegyetem Építőmérnöki Karán, a BSc képzésben készülő egyik diplomamunka modellezését. Most szintén egy diplomamunka keretein belül készülő épület modellezését osztanám meg. A Brazíliavárosi Katedrális vasbeton szerkezete a téma.

1105_foto.jpg

Modellezés

A pillérek, nevezzük így az íves tartószerkezeteket, modellezéséhez a következő megoldást választottuk:

  1. A pillérek oldalnézetének felszerkesztése, majd az íves részek felosztása szegmensekre, azaz egyenes szakaszokra.
  2. A keresztmetszetek felszerkesztése 2D vonalakkal, minden szükséges pontba, ilyen minden töréspont, valamint a szerkezet adta.
    1205_metszetek.JPG
  3. 3D fél keresztmetszetek létrehozása. 
    Miért csak a fél? Így a kikönnyítést nem kell külön modellezni és kivonni utána, ami egy másik járható út lenne. Mi most ezt választottuk.
    Hogyan hozható létre? A videóban két módszert is megfigyelhetsz!
    A Felület objektum - Kiegészítő modulok / Objektumkezelő - funkcióval létrehoztunk felületeket, mely funkcióban használható az automatikus alakfelismerés, majd az Kiegészítő modulcsoport Modellezés 3D modul Elemek konvertálása eszköz Építészelemekből 3D test funkciójával átalakítottuk 3D felületté.
    A másik módszer a 3D poligonfelület funkció használata, mellyel két fél keresztmetszetet hoztunk létre. Ebben a funkcióban nem tudunk semmilyen automatizmust használni.
  4. A fél keresztmetszetek helyére igazítása, melyhez a Forgatás funkció 3D változatát, Eltolás funkciót és a Forgatás funkció Normál változatát használtuk.
  5. Összekötő 3D vonalak felszerkesztése. Érdemes minimum két ilyen vonal sorozatot megadni.
  6. A testek létrehozása a Szabályos test funkcióval, ahol A körvonalak és az összekötővonalak kijelölése két lépésben opciót kell választani. Három részben készítettük el a fél pillért.
    1205_szabalyos_test.JPG 
  7. Tükrözés és másolás a Z=0 vízszintes síkra.
  8. 3D forgatás, amihez a 2D szerkesztésnél felszerkesztettük a forgástengelyét.
  9. Sokszorosítás a Poláris kiosztás funkcióval.

1205_perspektiva.JPG

A következő videóban megnézheted a a 3. pontól a modellezés menetét.

Természetesen a hagyományos szerkezeteket nem így kell létrehozni, arra alkalmazd a fal, pillér, gerenda, födém, ... építőelemeket.

A videóban látható rajzfájlokat letöltheted erre a linkre kattintva. A letöltött ZIP fájlt ki kell tömöríteni, majd az Allplan programban a Fájl menü Megnyitás ... funkciójával tudod megnyitni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr423437432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása