2011. december. 14. 15:44

Adatkapcsolat a projekt résztvevői között

Címkék: pdf export import ifc allplan dwg Nemetschek Csütörtök 2011 ősz 3D-PDF

Folytassuk a Nemetschek Csütörtök szemináriumi témák összefoglalását az interfészekkel.

1213_interface.jpg

Kik vagy mik a projekt résztvevői?

A résztvevők alatt nem a személyekre vagy szervezetekre gondolok, hanem az általuk használt számítástechnikai eszközökre. Felsorolnék néhányat hogy érthetőbb legyek.

  • építész CAD szoftverei
  • statikus vasbeton CAD szoftverei
  • statikus acél CAD szoftverei
  • statikus végeselem analízis (FEA) szoftverei
  • épületgépész CAD szoftverei
  • épületgépész méretező szoftverei
  • ...
  • dokumentációs partner, aki kinyomtatja, hajtogatja, ... a terveket
  • megrendelő, beruházó számítógépén lévő ingyenes szoftverek
  • vállalkozási részleg, vagy munka előkészítők szoftverei
  • beruházói kontroll szoftverei
  • ...

A fenti felsorolásból látszik hogy például a statikus önmaga minimum két modellel kell dolgoznia, a számításokhoz az analízis modellel és a tervekhez a szerkezeti modellel. Ezen felsorolt szoftverek közötti adatkapcsolatra gondolok. Nagyon sok rajz, modell, információ keletkezik az épület, beruházás első gondolatától, a tervezési fázisokon és kivitelezésen keresztül az üzemeltetésig. Az adatkapcsolatot a különböző rajzok, modellek, információk közötti homogenitás megteremtésére próbáljuk használni, valamint a ráfordítási idők minimalizálása a cél.

Az Allplan több tucat formátumon keresztül tud kommunikálni más szoftverekkel, melyről a Nemetschek összeállított egy hét oldalas dokumentációt.

1214_files.jpg

A képre kattintva letöltheted az angol nyelvű dokumentációt.

Most, ahogy a Nemetschek Csütörtökökön is "csak" négy formátumot emelnék ki.

DWG

Az AutoCAD program saját formátuma, mely napjainkban is kvázi standard kommunikációs formátum a CAD programok közötti adatkapcsolatban. Ha 2D anyagot kell átadni a másik szoftvernek a DWG tökéletes választás. 

A DWG címke alatt jó néhány bejegyzést találsz a témával kapcsolatban, amire külön felhívnám a figyelmet a kapott vagy adott fájl ellenőrzése, melyről a DWG és IFC ellenőrzése bejegyzésben írtam.

PDF

Ha a terveinket nem mi nyomtatjuk, akkor a PDF formátum a megfelelő eszköz a dokumentálást végző partnerünk felé. Érdemes minden tervről PDF fájlt készíteni, így a tervlapjaink bármikor újra tudjuk nyomtatni.

A PDF fájlt tudjuk importálni is, de ezt nem javaslom a társtervezői adatcserére, mert a PDF pontossága és például az a "hiányossága", hogy nem ismer vonal típust vagy sraffozást miatt nem igazán jól használható állományt tudunk létrehozni.

Az PDF címke alatt is találsz egy néhány bejegyzést már.

3D-PDF

A 3D modelledet tudod lementeni bárki által megtekinthető formátumban. A 3D-PDF exportálása bejegyzésben megtekintheted a létrehozás lehetőségét. Az animációs ablak tartalmát tudod 3D-PDF formátumba exportálni, ami lehet a komplett épület, egy-egy eleme vagy az építész metszettel létrehozott része is.

IFC

Egyre több szó esik erről a formátumról, mert legtöbb információt a modellünkről ebben a formátumban tudjuk átadni a másik szoftverbe. Az IFC címke alatt a több bejegyzésben is olvashatsz a formátumról.

Ha az építész modellt add a statikus tervezőnek, ekkor ez a javasolt formátum, természetesen, ha nem ugyanazon szoftverről van szó, vagy ahogy a fenti példában is említettem a statikus szerkezeti modelljét ezzel a formátummal tudja a méretező, végeselem analízis szoftverébe átteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr733459677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása