2012. január. 31. 21:20

Keresztmetszetsorok és hálók meghatározása

Címkék: betonacél allplan síkháló Nemetschek Csütörtök 2011 ősz köracél keresztmetszetsor

A vasalási tervek készítésekor fontos, hogy a programunkban a használni kívánt acélminőségű és névleges átmérőjű köracél, vagy hegesztett síkháló a rendelkezésünkre álljon. A következőkben bemutatom hogyan lehet módosítani a meglévőket vagy új átmérőjű köracélt, valamint új hegesztett síkhálót létrehozni. Ez a téma is szerepelt a legutóbbi Nemetschek Csütörtök tematikájában.

Megadás, meghatározás

Az Eszközök / Meghatározások ... menüpontban érhető el a Keresztmetszetsorok meghatározása. Ennek a funkciónak az elérése megváltozott az Allplan 2011 program verzióban, melyről a Betonacél és síkháló keresztmetszet sorok az Allplan 2011-ben bejegyzésben olvashatsz, korábbi verziókban ugyanezt a funkciót máshonnan lehet meghívni, melyről szintén a fenti bejegyzésben olvashatsz.

0131_keresztmetszetsorok.JPG

A megjelenő táblázatban választhatod ki hogy mely köracél sort (Típ = RU), vagy háló sort (Típ = MA) szeretnéd módosítani.

0131_keresztmetszetsorok_2.JPG

Köracél keresztmetszetsor módosítása

Tapasztalatom szerint a következő változtatások szoktak előfordulni:

  • acélminőség módosítása a keresztmetszetsorban
  • átmérő törlése
  • átmérő beszúrása

A következő videóban a fenti három esetet mutatom be. A köracél keresztmetszetsorok nevében javítani fogom az acélminőséget a EC2-ben használatos jelölésre, valamint az egyik keresztmetszetsorba beszúrom a 18-as átmérőjű köracélt, majd törlöm a 14-es átmérőt. Külön nem részletezem a lépéseket, ha a videó nem elegendő használd az Allplan Súgóját.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Háló megadása

Szintén gyakori hogy a Magyarországon éppen kapható hegesztett síkháló nem található a programban, így nézzük miként lehet gyorsan létrehozni a saját hálónkat. Mielőtt neki esnénk a következő adatokat érdemes összeszedni az elkészítendő hálóról:

  • háló méretei (5,00×2,15 vagy 6,00×2,40)
  • hosszvasak átmérője és kiosztási távolsága
  • keresztvasak átmérője és kiosztási távolsága
  • háló súlya, ami jó lesz a kontrollhoz

Nézd meg a videóban a háló létrehozásának lépéseit, melyről további információt találsz a Súgóban.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr284036268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehet valahogy keresztmetszetsorokat átvinni egyik allplan verzióból egy másikba? Meg van adva kézzel egy rakás külföldi betonvas meg háló, nem szeretném újra kézzel beírogatni őket, ha nem muszáj.
@ot002: Az Allplan 2011 verziótól a keresztmetszet sorok párbeszédablak bal alsó sarkában van a mentés kedvencként és a beolvasás (videó kb. 10. másodperce). Ezekkel lehet lementeni és egy másik gépen beolvasni.
@Rákosi Zsolt: És ha 2009-ből szeretném áthozni? Esetleg melyik fájlban vannak ezek lementve, azt nem lehet átmásolni a 2012 könyvtárába?
@ot002: a 2011 előtti verziókban az STD mappában van 10 fájlban. A magyar program az aung*.idt és aung*.idx fájlokat használta.
@Rákosi Zsolt: Sima felülírás nem segített, a 2012ben biztos már máshogy tárolja őket.
@ot002: ja, bocs, igen a AllplanEngCatDB.db3 fájlban vannak, nevezd át pl. AllplanEngCatDB.db3_ori-ra
@Rákosi Zsolt: Köszi, így már sikerült!
süti beállítások módosítása