2013. január. 14. 15:44

PDF/A formátumú fájl exportálása az elektronikus dokumentációs rendszerhez (ÉTDR)

Címkék: pdf allplan pdf export PDF/A ÉTDR

A www.e.epites.hu oldalon olvasható az év elején hatályba lépett építési engedélyezési eljárásról, valamint a kérelem benyújtására szolgáló ÉTDR, építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszerről. A tájékoztatóból kiemeltem a tervlapokról szóló részt.

Építési engedélyezési eljárás

Lakossági tájékoztató

az építési engedélyezési eljárás 2013. január 1‐jén hatályba lépő új szabályairól

2. Tervlapok

A tervlapok formátuma PDF/A. A tervlap összeállításánál törekedni kell arra, hogy a tervlap vagy annak egységnyi területe szükség esetén arányosan, értelmezhető módon A3 méretben szürkeárnyalatosan nyomtatható legyen. Az önálló tervlapokat önálló fájldokumentumonként kell benyújtani vektorgrafikus vagy 300 DPI felbontású pixeles formátumban.

Az Allplanban lévő helyszínrajzból, alaprajzokból, metszetekből és homlokzatokból, hogyan lehet PDF/A formátumú elektronikus dokumentumot készíteni? Mielőtt a kérdésre egyből válaszolnék nézzük meg mi is az a PDF/A formátum, valamint melyik Allplan verzióból érhető el?

PDF és PDF/A, mi a különbség?

Az interneten a következőket találtam.

A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett, dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum. A PDF alkalmas szöveget, ábrát és képeket tartalmazó dokumentum leírására eszközfüggetlen és felbontásfüggetlen formában. ...

forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format

A PDF/A Competence Center oldalon.

Welcome to the homepage of the PDF/A Competence Center, where numerous world-leading companies and experts in PDF technology exchange information and experience about long-term archiving in accordance with ISO 19005: PDF/A. If you have questions or concerns about physical or electronic document archiving, you’ve come to the right place.

Why PDF/A?

  • Guaranteed Access to Content: PDF/A ensures that documents may be reproduced in the unforeseeable future.
  • All Documents Accepted: Electronic or paper source; it doesn’t matter. Almost any document can become PDF/A-compliant.
  • An International Standard: ISO 19005 (PDF/A) is managed by the international community in an open and democratic process.
  • Conformance May Be Validated: PDF/A conformance imposes stringent technical requirements. A wide variety of vendors produce tools for checking and correcting documents to ensure they meet PDF/A standards.
  • Better for Business and the Environment: PDF/A is electronic paper. As such, PDF/A enables better document workflows, reduces waste and carbon emissions and improves overall efficiency.

forrás: www.pdfa.org/competence-centers/pdfa-competence-center

Az Allplan súgójában a következőt olvashatjuk.

A PDF/A egy ISO szabvány a PDF formátumú elektronikus dokumentumok hosszútávú archiválásához. Ellentétben a PDF ipari szabvánnyal vagy más tulajdonában lévő CAD formátumokkal (DXF, DWG, DGN) az ISO szabvány egy nyilvános tanúsítvány, amely tartósan érvényes, bárki számára hozzáférhető és bármikor, gyártótól függetlenül olvasható.

A PDF/A formátumban való archiválás előnyei kulcsszavakban:

  • Tervarchiválás közvetlenül az Allplan programból, további eszközök és utómunka nélkül.
  • Egy nyilvános, elismert fájlformátum használata ISO szabvány szerint.
  • Tervek digitális archiválása gyorsabban, egyszerűbben és költségkímélőbben a papírtervek archiválásánál.
  • Egy DVD archívum helyigénye kisebb a papírterveknél, könnyebb tűzbiztos trezorban elhelyezni mint a papírterveket.

A PDF/A a szokásos PDF formátumhoz képest ismert korlátozásokat tartalmaz, hogy lehetővé tegye az archiválást:

  • Fóliákat nem lehet átvinni.
  • TrueType betűtípusokat be kell ágyazni.
  • Transzparens kitöltések nem lehetségesek.
  • Nem adható meg jelszó a dokumentum megnyitásához.
  • A dokumentum nyomtatása nem korlátozható ill. nem zárható ki.

Tehát a PDF/A formátum az elektronikus dokumentumok hosszú távú archiválására kifejlesztett fájl formátum, melynek jövőbeni használhatóságát, nyomtathatóságát egy ISO szabvány, az ISO 19005 (PDF/A) biztosítja.

PDF adatok exportálása az Allplanban

A Nemetschek – Adobe cégek együttműködéseként az Allplan verziókban a következő fejlesztések jelentek meg.

  • Allplan 2005 – PDF fájl exportálása funkció
  • Allplan 2006 – PDF exportálás felbontásának beállítása
  • Allplan 2008 – 3D-PDF exportálása
  • Allplan 2009 – archiválás PDF/A-1a formátumba
  • Allplan 2011 – PDF interfész javítása, pl. szürkeárnyalatos export
  • Allplan 2012 – betűtípusok PDF exportnál
  • Allplan 2013 – kedvenckezelés PDF exporthoz

Bővebben lásd a PDF adatok exportálása bejegyzésben.

A fenti fejlesztési listából látszik, hogy az ÉTDR-hez szükséges szürkeárnyalatos, PDF/A formátumú elektronikus dokumentum Allplanból való közvetlen exportálása a 2011-es vagy újabb verzióból lehetséges.

2013.03.09. - Varga Illés Levente (vargailles.archi.hu), az ÉTDR projekt szakmai vezetője kiegészítése az előző bekezdéshez.

"Az ÉTDR-nek nem szükséges szürkeárnyalatos PDF. A cél nem az, hogy szürkeárnyalatosan adják be a terveket, csak az, hogy egy fekete-fehér nyomtatón ha kinyomtatják (azaz szürkeárnyalatosan), akkor is értelmezhető maradjon a terv. Azaz anyagjelölésnél ügyeljünk arra, hogy a barackvirágszín és a halvány rózsaszín egyformának fog tűnni egy helyszíni szemlén ..."

[2013.03.13. - Rákosi Zsolt ] Köszönöm az értelmezést. Korrigálva a korábbiakat, nem szükséges a szürkeárnyalatos export, de a PDF/A formátum igen, így az Allplan 2009 vagy újabb verzióból közvetlenül exportálható a terv.

Terv exportálása PDF/A formátumba

A terv összeállításának és PDF/A formátumba való exportálást a következő lépésekkel tudod megtenni. A leírásban az Allplan 2013-as verzióból kivágott képernyő képeket használtam.

  1. A Tervszerkesztés funkciót bekapcsolva válts a tervösszeállításra, mely ikonnak a mindaddig benyomva kell lennie, míg a tervösszeállításban dolgozol.
  2. A Projekt alapú megnyitás funkcióban válaszd ki a létrehozandó terv fájlt és nevezd el.
  3. Állítsd be a létrehozandó dokumentum méretét az Oldalbeállítás funkcióval.

    Válassz a Formátum listamezőben egy standard papír méretet, vagy állítsd be az oldal szélességét és magasságát a beviteli mezőkbe. Add meg az oldal tájolását (álló vagy fekvő), majd válaszd a Margók területen a margó nélkül (tekercs, PDF) opciót.
  4. A Tervelem funkcióval rakd le a tervhez szükséges rajzfájlt vagy rajzfájlokat. Szükség esetén a Tervablak funkcióval vágd körbe az elhelyezett rajzfájlokat.

    Megjegyzés: a 3. és 4. pont, tetszés szerint felcserélhető.
  5. A 2-4 pontok ismétlésével hozd létre a dokumentálandó terveket.

    Megjegyzés: a tervek színes vagy szürkeárnyalatos megjelenítését ellenőrizheted a Színes plot előnézet vagy Szürkeárnyalatos plot előnézet opciók bekapcsolásával.
  6. Kattints a PDF adatok exportálása funkcióra.
  7. Válaszd ki az exportálandó terveket, majd kattints az OK gombra.

    Ha a megfelelően strukturálod a terveidet, mint ahogy a fenti képen láthatod, hogy az Engedélyezési tervek struktúra szint alá tettem az összes engedélyezési tervszakaszban kiadandó terveket, akkor elegendő csak ezt a struktúra szintet kijelölni.
  8. Kapcsold be az Archiválás formátum PDF/A-1a opciót.
  9. Kapcsold ki a Teljes tervtartalom opciót, hogy a beállított oldal legyen csak exportálva.
  10. Állítsd a dokumentum méretét a Papírméret (szegéllyel) opcióra, így a 2. pontban beállított dokumentum lesz exportálva.
  11. Állítsd be a felbontás DPI értékét 32÷2400 közötti értékre, amivel a tervben szereplő bitképek, átmenetes kitöltések vagy OLE objektumok felbontását tudod beállítani.

    Megjegyzés: az én értelmezésem szerint a www.e.epites.hu oldalon szereplő (lásd a bejegyzés elején) 300 DPI a papírról beolvasott, szkenelt tervekre vonatkozik, de javasolt itt is minimum 300 DPI-t alkalmazni.

    2013.03.09. - szintén Varga Illés Levente (vargailles.archi.hu), az ÉTDR projekt szakmai vezetője magyarázata a felbontáshoz.

    "A jogszabály pedig azt írja elő, hogy legfeljebb 300 DPI lehet a pixeles kép mind szöveges, mind rajzi dokumentumban. Ezért PDF készítésénél is 300 DPI-t KELL beállítani."

    [2013.03.13. - Rákosi Zsolt ] hibás volt az értelmezésem, 300 DPI felbontásra kell állítani. Köszönöm.
  12. Ha szürkeárnyalatosan szeretnéd PDF formátumba exportálni, akkor kapcsold be a Szürke árnyalat opciót.

    Megjegyzés: amennyiben a 8-12 pontok beállításait el szeretnéd menteni, kattints a Mentés kedvencként funkcióval és mentsd el például ÉTDR néven, így a későbbiekben a 8-12 lépések helyett elegendő Kedvenc beolvasása funkcióval az elmentett ÉTDR PDF kedvenc beolvasása.
  13. Válaszd ki a PDF fájlok útvonalát a gombra kattintva.
  14. Az OK gombra kattintva exportáld a kiválasztott terveket PDF/A-1a formátumba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr695015118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása