2014. január. 11. 17:27

Miért van külön rajzfájlon a fal és a födém?

Címkék: allplan építménystruktúra síkkezelő síkmodell síkok

"A példában említetted hogy külön rajzra tetted a falat és a födémet. Miért nem egyre és fóliával külön szeparálva? Mi az oka?"

Kovács Ferenc megjegyzése a Google+ oldalon, a Több rajzfájlt lehet egyidejűleg aktiválni az Allplan 2014-ben bejegyzéshez. Külön köszönök szépen neki, mert újra ráébresztett arra, hogy a számomra triviális dolgok, nem biztos, hogy mindenki számára egyértelműek. Nézzük hogyan készítettem el a modellt és mi az oka.

Külön rajzfájlon és külön fólián vannak a falak és a födémek.

Miért vannak külön rajzfájlon?

A videóban megfigyelheted, hogy építménystruktúrát és a hozzá kapcsolt síkmodellt használom. Az egyszerűség kedvéért most csak az 1. emeleti falakról és az 1. emelet feletti födémről beszélnék, a többi szint hasonlóan készül. Bocsánat, de túl sok mindent kellene átírnom a projektben, hogy ne németül legyen, erre lusta vagyok, gondolom így is érthető lesz.

A síkmodellben az 1. emelethez (1. Obergeschoss) egy alsó (Unterkante 1.OG) és egy felső (Oberkante 1.OG) síkokból álló síkpár tartozik. Ezeket a síkpárokhoz rendeljük hozzá a különböző építő elemeinket, mint a példánkban a falakat és a födémeket.

Én úgy szoktam modellezni, hogy az 1. emelet alsó síkjának a tervezendő épület földszint feletti födémjének felső nívóját veszem fel, és az 1. emelet felső síkjának pedig az 1. emelet feletti födém alsó nívóját adom meg. Természetesen ez lefelé és fölfelé lévő szintekre is így igaz.

Az 1. emeleten lévő falak alsó éle az 1. emeleti alsó síkhoz van kapcsolva, a felső éle pedig az a felső síkhoz. Ezt a videóban megfigyelheted.

Az 1. emelet feletti födém alsó éle az 1. emeleti felső síkhoz, a felső éle a 2. emeleti alsó síkhoz kapcsolódik. Szintén nézd a videóban.

Az építménystruktúrában a struktúra szintnek is, és a rajzfájlnak is megadható külön-külön az alsó és a felső magassága. Az így kiválasztott síkok hatnak a rajzfájlokban szereplő falakra, födémekre és egyéb építőelemekre. Ha valamely rajzfájlhoz nincs megadva magasság, akkor a felette álló struktúra szint határozza meg azt.

Az 1. emelet (1. Obergeschoss) struktúra szinthez az 1. emelet alsó (2.68m) és felső (5.24m) síkpárját rendeltem hozzá. A falaknak (Wände) rajzfájlnak nincs külön megadva magasság ezért erre ezek a síkok hatnak. A födém (Decke) rajzfájlhoz az 1. emelet felső (5.24m) és a 2. emelet alsó (5.48m) síkjait rendeltem hozzá.

Ez elsőre biztosan bonyolultnak tűnik, és igen elég sok mindent meg kell adni, ahhoz képest, mint hogyha megadnánk, hogy a fal a 2.68-as magasságtól az 5.24-es magasságig tart. Ez a plusz munka ott térül meg ha az épületünkben magassági változások vannak. Akár a szintmagasság, akár a födém vastagság változik az lekezelhető a síkkezelőben a síkmodellekkel. Megváltoztatod a síkmodellben az értékeket és a modelled követi ezeket a magassági változásokat. Akkor már csak ennyi.

Ezért van külön rajzfájlon a fal és a födém!

Miért vannak külön fólián?

A fóliákhoz kapcsolt vonalstílusok segítségével "vezérelt" rajzi megjelenéshez és a szűrhetőséghez van köze. De erről majd egy későbbi bejegyzésben, mert úgy gondolom a fentieket érdemes külön "emészteni"

Kapcsolódó bejegyzések

A síkmodell és az építménystruktúra címkék alatt már számos bejegyzés találsz a témához kapcsolódóan. Remélem hasznosak, azok számára, akik modellt építenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr245752909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása