2010. december. 10. 12:21

Hogyan mentsem el az Allplan projektjeimet?

Címkék: projekt allplan projekt mentés allmenü projekt beolvasás

A TIPP: Nem látom a visszamásolt projektemet! című bejegyzésben említettem, hogy a projektmappa kimásolása nem az Allplan által javasolt mentési processzus.

Akkor hogyan mentsünk?

Az Allmenü segítségével a projektjeinket lementhetjük tömörítve egy adott mappába. Az Allmenü a projektjeinket 2 fájlba menti el, melyeknek a neve a projekt mappaneve, az aktuális dátum és egy sorszám. Javaslom hogy a projektmappa neve azonos legyen projektnévvel, melyet utólag a projekt megnyitása ablakban a tulajdonság helyi menüben lehet módosítani.

Nézzük lépésről-lépésre a mentés folyamatát:

  • kapcsold ki az Allplan programot, mert az esetek nagy százalékában azt a projektet szeretnénk lementeni, amelyiken épp dolgoztunk
  • indítsd el az Allmenüt
  • állítsd be a mentés útvonalát a KonfigurációMentési útvonal menüpontban, ezt nem kell minden egyes mentéskor beállítani, de ha nem vagy biztos abban hogy hova van beállítva nézd meg
  • az AdatmentésKészítésTeljes mappaProjektek menüponttal indítsd el a mentési folyamatot
  • válaszd ki a mentendő projektet vagy projekteket
  • kattints az OK gombra mellyel menti az Allmenü a kiválasztott projekteket

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Projekt beolvasása

Az adatvesztés elkerülése végett javaslom, hogy mindig egy új projektbe másold vissza a mentést. Ha egy meglévő projektbe másoljuk be a mentésünket akkor az ott lévő fájlokat (rajzfájlok, tervek, …) felülírja a beolvasás.

Nézzük lépésről-lépésre a beolvasás folyamatát:

  • kapcsold ki az Allplant
  • indítsd el az Allmenüt
  • állítsd be a mentés útvonalát a KonfigurációMentési útvonal menüpontban,
  • amennyiben ez már be volt állítva akkor nem kell újra megtenni
  • az AdatmentésBeolvasásProjektek menüponttal indítsd el a beolvasási folyamatot
  • válaszd ki a beolvasandó mentést
  • Szeretné a mentés összes adatát beolvasni? → Igen
  • Az adatvesztés elkerülése végett …?Igen
  • add meg az új projekt nevét
  • A projektmappa neve azonos legyen a projekt nevével?Igen
  • az Allmenü beolvassa a projektet a végén kiírja hogy befejezte a mentést, melyet az OK gombbal fogadd el
  • indítsd el az Allplant
  • a FájlProjekt megnyitása menüpontban válaszd ki a visszaolvasott projektet, és mehet a munka

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Mikor mentsem a projektjeimet?

Ha át akarom vinni egy másik számítógépre a projektet.
Ebben az esetben, ha egyedi vonal, toll, sraff, minta, … beállításokat használunk ajánlott a mentés idejére az útvonalakat projektre állítani és akkor a mentés ezen elemeket is tartalmazza (lásd a képen lent)

minden nap a munka befejeztével.
Igen! Minden projektet mentsünk le minden nap a munka befejeztével (ez csak pár percet vessz el az életünkből), mert akkor bármikor vissza tudjuk állítani a korábbi állapotot. Vagy még sohasem történt meg veled hogy a tegnapi vagy korábbi állapot milyen jól jött volna? Mert például töröltél valamit.

A projekt lezárásakor.
Ha már úgy látszik hogy a projekthez nem kell hozzányúlni akkor is készítsünk egy mentést. Ebben az esetben is állítsunk mindent projekt függővé, hogy ha később bármilyen Allplanba visszaolvassuk a saját sraffozásainkal, mintáinkkal, … tudjunk dolgozni (lásd a képen)

Mire jó a többi mentés? Irodai standard? Privát beállítások?

Az irodai standard tartalmazza azokat az adatokat, mely az egész irodára érvényesek, például a szimbólumokat, mintákat, sraffozásokat, saját listákat vagy változó felirat stílusokat, azaz mindent, amit az iroda mappából veszünk elő.
A privát beállítások tartalmazza például a tollakhoz hozzárendelt színeket és egyéb személyes beállításokat.

Ezeket is mentsem minden nap?

Az irodai standard mentése is arra szolgál hogy a másik gépre át tudjuk vinni valamint, hogy biztonsági mentést készítsünk az iroda mappáról. Én azt javaslom hogy nem minden nap, de vagy hetenként vagy havonként (pl. minden hónap első hétfőjén) készítsünk egy irodai standard és egy privát beállítások mentést, melyből bármikor vissza tudjuk állítani az Allplan beállításait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr952506347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.