2011. január. 07. 14:51

Új beállítások párbeszédpanel az Allplan 2011-ben

Címkék: beállítások allplan allplan 2011 újdonság

Az Újdonságok az Allplan 2011-ben című dokumentációban a következőket olvashatjuk az új beállítások párbeszédpanel cím alatt:

Az Allplan 2011 egy letisztult és egységesen kialakított Beállítások párbeszédpanelt kínál az intuitív használathoz. Ez a központi vezérlőhelye a program valamennyi beállításának. A személyes beállítások mellett, mint a háttérszín és a szálkereszt mérete, itt központilag vannak kezelve a rajzolás szabályai, a szabványok és az irodai standardok.

Az Infó ikonokon keresztül a felhasználó rögtön megtudhatja, hogy az adott opcióval mit lehet beállítani, még akkor is, ha a mögöttes funkciót esetleg nem is ismeri.

A beállítások között kereséssel a felhasználó valósidőben keresési kifejezések megadásával kereshet rá meghatározott opciókra. A keresési eredmények listájában egérkattintással közvetlenül eljuthat az opcióhoz a Beállítások párbeszédpanel jobb oldalán.

A Beállítások párbeszédpanelben meghatározott beállításokat el lehet menteni kedvencként. A beállítás kedvencek gyors cseréjén keresztül és egy közös irodai standard segítségével javítható az irodán belüli összehangoltság foka és ezáltal szabványosítható a kommunikáció áramlása.

 

Felhasználói felület

A beállítás elérése nem változott, továbbra is az Eszközök / Beállítások menüpontból vagy a Standard eszköztárról ikonnal is elérhető.

Így néz ki az új felület:

Navigálni a Beállítások párbeszédpanel bal oldalán található hierarchikusan tagolt listán keresztül lehet. Ha a lista alján lévő Infó ikonra állunk láthatjuk a tagolást is.

Keresés a beállítások között

Ez az egyik nagy előnye az új párbeszédpanelnek. Erről az Újdonságok az Allplan 2011-ben című dokumentáció a következőt írja:

A Beállítások párbeszédpanel felső területén található a funkció a beállítások kereséséhez. Kattintson a Keresés funkcióra, hogy megnyíljon a párbeszédpanel bal oldali területén egy beviteli mező a keresett szöveg számára.
Amennyiben a keresőfunkciót első alkalommal nyitotta meg, akkor rövid időn belül el fog készülni a keresési index.
Adja meg az Ön által keresett kifejezést. Az Ön megadásával egyidejűleg a keresési eredmények megjelennek egy listában a párbeszédpanel bal oldali területén. A keresési eredmények a párbeszédpanel jobb oldali részén is színes háttérrel (sárga) hangsúlyozva lesznek.

Válassza ki kattintással a párbeszédpanel bal oldali részén a keresési eredmények egyikét. Megjelenik a Beállítások párbeszédpanel hozzátartozó oldala.
A keresési eredmények listája nyitva marad, hogy egymás után akár több vagy az összes keresési eredményt megtekinthesse.

A keresés befejezéséhez kattintson a keresett szöveg beviteli mezője mellett a X szimbólumra.

a legegyszerűbb egy videón bemutatni a keresés folyamatát:

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Beállítások mentése, beolvasása és visszaállítása

Kezdjük hogy mire is jó ez a lehetőség:

  • egy másik munkahelyen kell dolgoznunk és a beállításainkat át akarjuk vinni a másik gépre
  • ugyanazon projekten többen kell dolgoznunk a beállítások könnyen egységesíthető
  • új gép kerül beállításra a régiről csak átmásoljuk a beállításainkat
  • külföldre készítünk vasalási terveket, ahol másként jelölnek a feliratban egy-két dolgot, akkor lementhetjük a magyar beállításokat átállítva lementjük a másik beállítást is, és bármikor pár másoperc alatt az Allplanunkat a megfelelő beállítással tudjuk használni
  • … és biztos van egy néhány szituáció amikor ez jól jöhet

A mentésnél, a beolvasásnál és a visszaállításnál működnek a Windowsban megszokott kijelölések:

  • Ctrl + A: teljes kiválasztás, azaz minden oldalt kijelölünk
  • Ctrl + kattintás: oldal hozzáadása vagy visszavonása egyesével a kiválasztáshoz
  • Shift + kattintás: tartomány kijelölése, azaz az első oldalra kattintva, majd a Shift billentyű nyomva tartása mellett az utolsó oldalra kattintva ki tudjuk jelölni az adott tartományt

Erre azért van szükség mert mindhárom műveletet végre lehet hajtani a beállítás egészén vagy csak egy részén, akár egy oldal is menthető.
A visszaállítás a gyári alap beállításokat állítja vissza.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Infó ikonok

Ha a beállítás mellet kis infó ikont találunk álljunk rá a kurzorral, mellyel megjeleníthetjük a tartalmát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr502567453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása