2011. szeptember. 13. 15:54

Lista, dokumentum-jelmagyarázat, jelentés. Mikor melyiket használjam?

Címkék: lista jelentés allplan dokumentum jelmagyarázat

Az Allplan jelenlegi 2011-es verziójában a címben szereplő három eszközt használhatjuk a modellünk – a modell alatt nem csak a 3D-t értem – kiértékelésére. Nézzük meg mi a különbség a lista, jelentés és dokumentum-jelmagyarázat között és egy-egy példával hogy mire használható.

Egy kis időbeni áttekintés

Lista: sajnos nincs pontos forrásom, hogy mikor is jelent meg, én az 1994-ben megjelent Allplan V10-ben készítettem listákat és biztos hogy nem akkor volt újdonság.

Dokumentum-Jelmagyarázat: a 2008-as verzióban jelent meg.

Jelentés: a 2011-es verzió újdonsága.

Mi a különbség?

A különbségről két szemszögből lehet beszélni:

  • az Allplan modellel való kapcsolat
  • szerkesztő és megtekintő eszköz szempontjából

Az Allplan modellel való kapcsolat szempontjából

A lista és a jelentés egy csoportba sorolható, mert mindkét eszköz a modell lekérdezésének időpontjában lévő állapotról készít kiértékelést, amit kinyomtathatunk vagy exportálhatjuk más szoftverbe pl. Excelbe, vagy esetleg visszahelyezhetjük a rajzfájlba.

A dokumentum-jelmagyarázatot csak a rajzfájlba, dokumentumba tudjuk elhelyezni és ha nem kapcsolod ki a asszociativitását folyamatosan követi a modell változását.

Szerkesztő és megtekintő eszköz szempontjából

A listát és a dokumentum-jelmagyarázatot az Allplan Lista moduljában lehet létrehozni, módosítani és az Allplan jeleníti meg.

A jelentést, ahogy Jelentések az Allplan 2011-ben bejegyzésben is olvashatod a Report Viewer szoftverben tekinthető meg ill. módosítható.

Melyiket használjam vasalás szerkesztéskor?

Vasbeton szerkezeti tervekre szokás egy táblázatot helyezni, melyben az adott szerkezet betonacéljainak mennyisége jelenik meg. Erre javasolt a dokumentum-jelmagyarázat használata, melyet a Jelmagyarázat funkcióból érhetsz el és a módosításkor az a kimutatás követi a modell változásait.

Nálunk is egyre többen készítenek a vasalási terv mellé egy A/4-es formátumú hajlítási listát, melyben csak a betonacélok jellemzői és hajlítási alakja jelenik meg. Ezt a listával vagy a jelentéssel készíthetjük el a dokumentáláskor.

Egy rövid videó a szemléltetéshez:

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

További információt találsz a videóban látható kigyűjtésekről az Allplan 2011 AddOn - Betonacél listák [1.6] bejegyzésben.

Melyiket használjam helyiség listához?

Alaprajzokon szokás a helyiségeket összegyűjtve az alaprajzon kívül elhelyezni az összes helyiségek listáját, melyhez az asszociativitás miatt érdemes dokumentum-jelmagyarázattal elkészíteni, hogy folyamatosan a modell állapota jelenjen meg, és ne valami korábbi állapot.

A műszaki leírásban fel szokás sorolni a helyiségeket, melyet a legkönnyebben egy lista vagy jelentés exportálásával érhetünk el.

Erről is egy rövid videó:

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

További információt találsz a videóban látható dokumentum-jelmagyarázatról a következő bejegyzésekben:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr673224495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása