2014. március. 22. 18:17

Megjelent az Allplan 2014-1

Címkék: allplan allplan 2014 allplan 2014 frissítés

connect.allplan.com oldalon is olvasható, már elérhető az Allplan 2014-1 verzió.

0322_2014-1_2.PNG

Melyben a novemberben kiadott Allplan 2014-0 verzióhoz képest jelentős számú – ha jól számoltam, az újdonságok dokumentációban 61 – újdonságot, módosítást tartalmaz.

Az indító ablakban, fent vagy az Allmenü / Információ / Verzió funkcióban is, lenti kép megjelenik hogy melyik verzió fut jelenleg a gépen.

 

Most nem az újdonságokról szeretnék első sorban beszélni, pedig lehetne arról is, mert már a novemberi változatban ott volt a Könyvtár paletta, az objektumok direkt módosítása vagy Modellezés 3D modulban lévő új funkciók, valamint újragondolt és nagyon jó irányba áttervezett funkciók, hogy csak néhány olyat említsek meg címszavakban, amikről még nem olvashattál itt az allplan.blog.hu oldalain.

Akkor miről? Az elmúlt napokban két hozzáállással találkoztam, ami szerintem pont az új verziókkal kapcsolatos. Erről írnám le a gondolataimat.

Mikor telepítsük az új verziót?

Nem így kérdezték meg ezt, hanem a telepítés és használat után a felhasználó a következő képen fakadt ki az Allplan 2014-0-ás verzióról.

"... bosszant ..., a képernyő ikonok kötelező lentre helyezése ..."

Az Ablak eszköztárról van szó – nem kötözködés, az Allplanban így hívják –, amiről írtam is már a Rajzablakok újdonságai az Allplan 2014-ben bejegyzésben. Erről lenne szó.

Amit teljesen meg is értek, mert ha megszoktuk, hogy fent van és fent keresi valaki, akkor zavaró hogy más képen jelenik meg és máshol, mint eddig.

A fejlesztés vele járója a változás, melyben lehetnek ehhez hasonlók, amit én semmiképen sem neveznék hibának. Hogy érthetőbb legyek leírok egy példát az építőipari tervezésből.

Utóbbi időben többször részt vettem olyan tervezésben, ahol a megrendelő az adott tervszakasznál két határidőt adott meg. Első szállítási határidőnél az általa felállított tervzsűrinek kellett beadni a tervet, akik azt átnézték, véleményezték, majd ezen véleményüket megosztották velünk szóban és írásban. És mondjuk ha az egyik terven a tervfejléc a terv bal-felső sarkában volt, akkor ezt nem úgy jelezték, hibás vagy rossz a terv, hanem ha lehetséges a tervező helyezze át a megszokott jobb-alsó sarokba azt. Majd az észrevételek kijavítása után a módosított tervdokumentáció lett beadva engedélyezésre, vagy szállítva a kivitelezéshez.

Hol az analógia? A szoftver fejlesztőinek is feladatai és határidői vannak, melyekre szállítania kell. A nullás verzió, az Allplan 2014-0 felfogható úgy, mint a példámban a tervzsűrinek beadott tervdokumentáció, melyben a bal-felső sarokban lévő tervfejléc nem hiba, csak szokatlan nekünk, ugyan így az Ablak eszköztár kötelező lenti pozíciója nem jár adatvesztéssel csak nem a megszokott helyen van. Ki a tervzsűri itt? Azok, akik használják a nullás verziót és az észrevételeiket eljutatják a fejlesztőknek. Az egyes verzió, az Allplan 2014-1 pedig a tervzsűri által jelzettek korrigálása.

Remélhetőleg a fenti példám már egyértelműsítette, hogy aki nem ismerkedni szeretne a program új verziójával, hanem a napi termelő munkájában szeretné használni, a megszokott módon, azoknak ehhez meg kell várni mindig az egyes verziót, ami jelen esetünkben az Allplan 2014-1.

Természetesen az Allplan 2014-1 verzióban újra lehet felül is az Ablak eszköztár, melyről a többi újdonsággal együtt olvashatsz az online Újdonságok az Allplan 2014-1-ben dokumentációban..

Még egy gondolat ezzel kapcsolatban.
"A ki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ" /János 8.7/
Neked még soha nem kellett a tervedet módosítani, vagy fedvény tervet kiadni, esetleg a helyszínen elmagyarázni a kivitelezőnek? ;)

Lépjünk túl a megszokásainkon

Egy másik Allplan felhasználó gépe elé "ültem" le, azért az idézőjel mert ez csak virtuálisan történt meg, egy távoli elérést biztosító szoftverrel, és azt tapasztaltam, hogy az illető a Körbezárt kijelölést használja, ami nekem szokatlan volt már, mert én a 2005-ös verzióban megjelent Irányfüggő kijelölést használom a bevezetése óta. Ha valakinek esetleg nem érthetőek a fentiek a Nézet / Szűrőasszisztensek menüpontban lévő, a képen látható beállításról van szó.

A miért így használod kérdésemre, azonnal jött a mert szóval kezdődő mondat, amivel nem érdemes vitatkozni, a határozott elképzelése miatt. Amin akkor elgondolkodtam és most itt megosztom, hogy mit nyerek és mit veszitek ezzel a beállítással.

+ Az irányfüggő kijelölés esetén rendelkezésemre áll a csak körbezárt elemek kijelölése, ez a balról-jobbra történő kijelölés, valamint az elmetszet és körbezárt elemek kijelölése, amit a jobbról-balra való megadással tudok elérni. Én gyakran használom az elmetszet és körbezárt elemek kijelölését is, így nekem ez "nyereség".

- Figyelnem kell, hogy melyik irányba kell megadni a kijelölési területet, ami annyi év után már fel sem tűnik, mert olyan mint az autóban a pedálok, nem nézek le, hogy hol is van a fék, csak fékezek. Tehát ez a veszteség csak, addig volt veszteség amíg nem rögzült, ma már nem is mondanám veszteségnek.

Miért írtam ezt. Egyszerű a válasz. Érdemes az újdonságokkal ismerkedni. Ha van egy ¼ vagy ½ óránk a gép előtt, ami szabad vagy szabaddá tettük, akkor nézünk meg egy-két újdonságot és gondoljuk végig, hogy milyen előnyünk származik a használatából, és próbáljuk elsajátítani. Nem érdemes ömlesztve, egyszerre sokat, mert a kevesebb néha több.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr365873485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.