2013. január. 08. 15:48

TIPP: Windows 7 telepítése SSD-re

Címkék: hardver ssd allplan allplan 2013

Fél éve írtam a HARDVERTESZT: Samsung 128 GB SSD 830 sorozat bejegyzésben az SSD (Solid State Drive, szilárdtest-meghajtó) tesztelésének tapasztalatáról, amiből a gyártó kérésére kimaradt egy rész, az operációs rendszer bizonyos mappáinak telepítés közbeni áthelyezéséről.

Miért most írok róla?

A következő okok miatt,

  • mert megígértem tegnap, a Allplan 2013 - Windowshoz illeszkedő mappastruktúra bejegyzés végén,
  • mert azt látom a különböző statisztikákból, hogy egyre többen olvassátok a fenti hardverteszt bejegyzést, gondolom sokan gondolkoznak új számítógép vásárlásán vagy modernizálásán,
  • mert jelentősen csökkent az elmúlt fél évben az SSD-k ára, körülbelül 40%-kal olcsóbb most mint tavaly nyáron volt (ez nem hivatalos adat, csak az általam megfigyeltek).

Miről is van szó?

A fent említett hardverteszt cikkben, az SSD három hátrányát említettem meg.

  1. Ára - 1GB fajlagos költsége összehasonlítva a merevlemezekkel, ami még ezzel a jelentős áreséssel is nagyobb.
  2. Tároló kapacitása - az ár miatt még mindig a 60÷128 GB méret a reálisan megfizethető.
  3. Újraírások száma - az SSD cellái egy bizonyos írás szám után már nem írhatók újra, szerencsére a benne lévő adat olvashatóak maradnak. Mivel egy viszonylag új technológiáról van szó, ezért erről nem igazán rendelkezünk megbízható statisztikával, csak a gyártók által megadott élettartam becslésekkel. Jobb félni mint megijedni elvet követve érdemes ezt is szem előtt tartani.

Szintén ezen bejegyzésben, a Mire való ma egy SSD? részben azt írtam, hogy az operációs rendszer és a programok telepítésére, tárolására és gyors elérésére javasolt ma használni egy SSD-t, ami mellé egy hagyományos merevlemezt érdemes a gépbe helyezni az adatok tárolására.

Tapasztalatom szerint a Windows 7 operációs rendszer, illesztő szoftverek, az Allplan program része, egy komolyabb képszerkesztő szoftver, irodai alkalmazás és még az apróságok nagyság rendileg 50÷70 GB tárhelyet foglalnak el. Természetesen nálad ez eltérő lehet, melyet érdemes a meglévő gépeden ellenőrizni. Ha így kalkulálunk, akkor egy 120 vagy 128 GB tároló kapacitású SSD megfelelő választás. Én így számoltam és így választottam, jelenleg a C: meghajtómon, ami egy SSD 60 gigabájtnyi adat van. 

Akkor mit kell átgondolni?

A napi munkánk során sok mindent, DWG-ket, PDF-eket, képeket esetleg zenéket, videókat az asztalra tesszük, majd később helyezzük át a megfelelő mappába. (Én is ezt csinálom most írás közben, a képeket az asztalon tartom és onnan szúrom be ide.)
A dokumentumokat, képeket, zenéket és videókat a Windows azonos nevű mappáiban tároljuk, mert hát ezért vannak ott. Ha megnézed a gépeden ezen mappák útvonalát mind a C: meghajtón, a Felhasználók (Users) mappában vannak.
És a programok is írogatnak folyamatosan a C:\ProgramData mappába az alkalmazás- és felhasználó-specifikus adatokat.
Itt kapcsolódik ez az egész az Allplanhoz, pontosabban az Allplan 2013 új mappa struktúrájához, mert ahogy azt a tegnapi Allplan 2013 - Windowshoz illeszkedő mappastruktúra bejegyzésben is szó volt, hogy már az Allplan is ezekbe a mappákba telepít.

Tehát a következőket kell átgondolni:

  • Elég lesz a 120 GB-os SSD?
  • Miért vegyek fajlagosan drágább tároló eszközt, olyan állományok tárolására, ahol nincs szükségem az eszköz által biztosított gyors elérésre? Akár egy nagy felbontású videó is tökéletesen nézhető merevlemezről, azaz elegendő annak az elérési sebessége.
  • Újraírások száma! Ezen mappákba mi vagy az alkalmazások folyamatosan írunk, törlünk. Tehát idővel elhasználhatjuk az SSD eszközünket. Sem erre, sem az ellenkezőjére nincs megbízható adat, és ahogy már írtam jobb félni mint megijedni.

Mi a teendő?

Ahhoz, hogy ne kelljen drágán nagy kapacitású SSD-t venned, elég legyen a 120 GB-os, és arra használd amire való, helyezd át telepítés közben a Windows 7 Felhasználói és ProgramData mappáit a merevlemezre!

Hogyan?

A mappák áthelyezésének pontos és részletes leírását Schneider Balázs közzétette oldalán, a www.nazca.hu/Felhasználó mappák áthelyezése a Windows 7 telepítése közben cikkben.

Én is az itt leírtak alapján telepítettem a Windows 7-et. Ezért van nálam az E: meghajtón a Felhasználó mappa és az Általános programadatok mappa.

0108_allmenuk.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr255004685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása