2012. május. 17. 15:37

Tetőforma: nyeregtető, kontytető és csonka kontytető

Címkék: tető allplan síkok tetősíkok tetőforma tetőidom

Az épület modellezés egyik fontos része a megfelelő tetőgeometria elkészítése, melyhez a falakat, fedélszéket, tetőhéjazatot, helyiséget és még sok egyéb más elemet is kapcsolhatunk. Ez az első bejegyzése a tervezett tetőformákat ismertető sorozatnak, ahol bejegyzésenként egy-két tetőforma típust vagy tetőidom kialakításának módját fogom bemutatni.

Javaslom először olvasd el a Tetősíkok használata építménystruktúrában bejegyzést, hogy lásd miként érdemes szervezni az épülethez a tetősíkokat építménystruktúra használata esetén.

A mai bejegyzésben a következő három tetőformát nézzük meg:

0517_tetoformak.PNG

Nyeregtető

0517_nyeregteto.png

Miután megrajzoltad a tető felülnézeti kontúrját, és a párbeszéd sorban a Ferde élnél jelenik meg ki kell jelölni azokat a tető éleket, ahonnan ereszt szeretnél kialakítani. Természetesen előtte be kell állítani a tető paramétereit, amiket a fenti képen látsz, mint tetőtípus, hajlás fokban vagy lejtés százalékban, eresz magassága és a tető alsó éle. Piros pöttyökkel jelöltem, hogy a nyeregtetőhöz mely élekre kell kattintanod. Az éleket alaprajzon szokás megadni, az izometrikus ábrát a jobb megértéshez készítettem.

Kontytető

0517_kontyteto.png

Kontytető esetén mind a négy tetőélt ki kell jelölni ugyanazon paraméterekkel.

TIPP: ha megrajzoltad a tetőkontúrt és kontytetőt szeretnél létrehozni, akkor kattints jobb egérgombbal duplán így az összes tetőélt.

Csonka kontytető

0517_csonka_kontyteto.png

A csonka kontyoknál más eresz magassággal kell megadni a konty éleit, mint a normál ereszeknél, a magasságot menet közben bármikor át lehet állítani. A jobb érthetőség kedvéért a nyeregtető rész éleit kék pöttyel, míg a csonka kontyok éleit lila pöttyel jelöltem. A tetősík párbeszéd ablakban láthatod a különbséget

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr874522093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása