2014. május. 15. 11:47

A blogot bezártam!

Címkék: blog információ

Hosszú töprengés után úgy döntöttem, hogy a blogomat, az allplan.blog.hu oldalt lezárom, azaz a továbbiakban nem publikálok itt.

Miért ... ?

Biztos sokakban most felmerül jó néhány miért kezdetű kérdés, amiket megelőzve egy-két rövid válasz.

Miért indítottam a blogot?

A blog 2010. novemberi indításakor, már több mint másfél évtizedes Allplan ismeret és oktatási, konzultációs gyakorlat volt mögöttem, amiknek jó része csak a hézagosodó memóriámban voltak meg. Világos volt, hogy ezeket az információkat jó lenne, valamilyen publikus módon feljegyezni, amihez az eszközt a megoldást kerestem. Ezen közben két röpke esemény ébresztett rá, hogy erre a célra egy technikai blog lenne a megfelelő eszköz. Elsőként egy online marketing képzésen a következő történt velem, az előadást hallgatva. „Légy szakértő, ...” – hangzott el az egyik előadáson, miközben én arra gondoltam, hogy az vagyok már, – „és ezt tudasd a világgal egy blogon keresztül, ahol hasznos információkat osztasz meg.” – jaaa!, akkor még sem. Majd nem sokkal utána Schneider Balázs barátommal az Allplanról beszélgettünk, aminek a végén, kurtán oda vetette nekem, „miért nem írod le ezeket egy blogban, neked is csak könnyebb lenne”. Igaza lett. Hasznos volt az Allplan felhasználóknak nyújtott segítségben és az Allplan képzésekben is, a visszajelzések alapján.

Miért folytattam 2012 augusztusa után?

Miután eljöttem a Nemetschek Magyarország Kft-től, 2012 augusztusában, arra gondoltam, hogy ez a bloghoz hozzám tartozik, és a már előkészített bejegyzéseket elkészítem, publikálom. Továbbá mint, ahogy a fenti képzésen is elhangzott ez egy marketing eszköz, mellyel tudatom a világgal, a használható információkon keresztül, hogy értek az Allplanhoz. Ennek a burkolt reklámnak a célja az üzletszerzés lett volna, azaz hogy igénybe veszik a szakértelmemet. Ez nem igazán jött be – pontosabban csekély volt az érdeklődés–, amiben biztosan nagymértékben hibás vagyok én is, az ismert építőipari volumen, és a hazánkban az ilyen jelegű szolgáltatások elfogadottsága mellett. De nem szeretnék itt most piacelemzést végezni. Ez van.

Miért döntöttem a bezárás mellett?

Folyamatosan csökkenő tendenciával, egyre kevesebbet publikáltam itt az allplan.blog.hu oldalon, aminek a jó része a frissítésekről szólt. Nem a közzé adható információk fogytak el, mert a jegyzeteimben címszavakkal és rövid emlékeztetőkkel előkészítve több, mint félszáz téma lapul még, és van, amit már fel sem írtam. A lendületem, a kedvem fogyott el. Úgy vélem, immel-ámmal csinálni valamit, csak hogy úgy tűnjön, hogy csináljuk, nem helyes, és nem vezet sehova. Ezért inkább a továbbiakban nem publikálok itt.

Mi lesz a meglévő bejegyzésekkel?

Továbbra is elérhetőek maradnak bárki számára, addig még valakinek nem lesznek "sértőek", és nem szólít fel a törlésre, vagy törölteti Ő az oldalt, ami sajnos megtörtént már a bloghoz kapcsolódó első Facebook oldallal, aminek a neve csak Allplan volt, és jogosulatlan névhasználatért töröltették, még 2012 januárjában.

 

 

Rákosi Zsolt
az allplan.blog.hu blogere

2 komment

2014. április. 30. 13:47

Allplan 2014-1-2

Címkék: allplan allplan frissítés allplan 2014 frissítés

Megjelent az Allplan 2014-1 verzió második frissítése, a 2014-1-2.

A frissítés után az aktuális verzió:

version: Allplan 2014-1-2
Build-ID: 27.413.4131.738

A pontos verziót az Allmenü / Információ / Verzió menüpontban ellenőrizheted.

Mit tartalmaz a frissítés?

A Nemetschek által publikált információk az Allplan 2014-1-2 verzióban található frissítésekről:

Hotfix Allplan 2014-1-2

Release Notes

General

We edited and corrected various messages of Quality Reporter, resulting in a more stable Allplan.
When you upgrade installations with Workgroup Manager, the program checks whether computers on the network are still running.
The project angle for rotated plan view (in the project properties) is saved with nine decimal places.

Basics

The area detection tool correctly handles parts of fills with gradients.
We optimized the tolerance for the area detection tool.
Objects you are moving or inserting are always displayed in the preview with the crosshairs even if you have switched OpenGL off.

Workgroup

If several users are working in a workgroup, the building structure updates correctly.

Layout Editor

The 'Open on a Project-Specific Basis: Layouts' tool shows correct messages.
You can define your own layout border types again.
When you change the properties of the layout border (for example, colors), the program saves the new properties. The next time you define a layout border, the program proposes these properties.

Interfaces

NallCOM Interface

You can access the NallCom interface straight from Microsoft Excel again.
Better component filter in NallCom interface.

DWG Import

Reference points of MINSERT blocks are adjusted correctly.
Fills are positioned correctly.

iTWO Export

All the attributes of a wall are transferred.

Architecture

CAD-TAI interface

Allplan BCM reports correctly analyze the second layer of finish specifications.

Engineering

Reinforcement

'Reinforcement - overview.rdlc' report analyzes reinforcing bars with a diameter of 6 mm again.

Cadastral Plan

Conduit objects are visible in 2D again.

Allplan International

France

Better Allplan BCM reports.

Nálam a frissítés ~5 perc alatt települt.

Szólj hozzá!

2014. április. 06. 15:29

Allplan 2014-1-1

Címkék: allplan allplan frissítés allplan 2014 frissítés

Megjelent az Allplan 2014-1 verzió első frissítése, a 2014-1-1.

0406_2014-1-1_uzenet.PNG

A frissítés után az aktuális verzió:

0406_2014-1-1_logo.PNG

version: Allplan 2014-1-1
Build-ID: 27.412.4100.848


0406_2014-1-1_allmenu.PNG

A pontos verziót az Allmenü / Információ / Verzió menüpontban ellenőrizheted.

Mit tartalmaz a frissítés?

A Nemetschek által publikált információk az Allplan 2014-1-1 verzióban található frissítésekről:

Hotfix Allplan 2014-1-1

Release Notes

General

Editing and correcting various messages issued by Quality Reporter led to a more stable Allplan.

Basics

The program no longer issues the "Network error!!" message when you select drawing files or layouts.

Architecture

Walls, Openings, Components

The "window sill" SmartPart can be defined correctly and placed in window openings.

Nálam a frissítés ~4 perc alatt települt.

Szólj hozzá!

2014. március. 22. 18:17

Megjelent az Allplan 2014-1

Címkék: allplan allplan 2014 allplan 2014 frissítés

connect.allplan.com oldalon is olvasható, már elérhető az Allplan 2014-1 verzió.

0322_2014-1_2.PNG

Melyben a novemberben kiadott Allplan 2014-0 verzióhoz képest jelentős számú – ha jól számoltam, az újdonságok dokumentációban 61 – újdonságot, módosítást tartalmaz.

Az indító ablakban, fent vagy az Allmenü / Információ / Verzió funkcióban is, lenti kép megjelenik hogy melyik verzió fut jelenleg a gépen.

 

Most nem az újdonságokról szeretnék első sorban beszélni, pedig lehetne arról is, mert már a novemberi változatban ott volt a Könyvtár paletta, az objektumok direkt módosítása vagy Modellezés 3D modulban lévő új funkciók, valamint újragondolt és nagyon jó irányba áttervezett funkciók, hogy csak néhány olyat említsek meg címszavakban, amikről még nem olvashattál itt az allplan.blog.hu oldalain.

Akkor miről? Az elmúlt napokban két hozzáállással találkoztam, ami szerintem pont az új verziókkal kapcsolatos. Erről írnám le a gondolataimat.

Mikor telepítsük az új verziót?

Nem így kérdezték meg ezt, hanem a telepítés és használat után a felhasználó a következő képen fakadt ki az Allplan 2014-0-ás verzióról.

"... bosszant ..., a képernyő ikonok kötelező lentre helyezése ..."

Az Ablak eszköztárról van szó – nem kötözködés, az Allplanban így hívják –, amiről írtam is már a Rajzablakok újdonságai az Allplan 2014-ben bejegyzésben. Erről lenne szó.

Amit teljesen meg is értek, mert ha megszoktuk, hogy fent van és fent keresi valaki, akkor zavaró hogy más képen jelenik meg és máshol, mint eddig.

A fejlesztés vele járója a változás, melyben lehetnek ehhez hasonlók, amit én semmiképen sem neveznék hibának. Hogy érthetőbb legyek leírok egy példát az építőipari tervezésből.

Utóbbi időben többször részt vettem olyan tervezésben, ahol a megrendelő az adott tervszakasznál két határidőt adott meg. Első szállítási határidőnél az általa felállított tervzsűrinek kellett beadni a tervet, akik azt átnézték, véleményezték, majd ezen véleményüket megosztották velünk szóban és írásban. És mondjuk ha az egyik terven a tervfejléc a terv bal-felső sarkában volt, akkor ezt nem úgy jelezték, hibás vagy rossz a terv, hanem ha lehetséges a tervező helyezze át a megszokott jobb-alsó sarokba azt. Majd az észrevételek kijavítása után a módosított tervdokumentáció lett beadva engedélyezésre, vagy szállítva a kivitelezéshez.

Hol az analógia? A szoftver fejlesztőinek is feladatai és határidői vannak, melyekre szállítania kell. A nullás verzió, az Allplan 2014-0 felfogható úgy, mint a példámban a tervzsűrinek beadott tervdokumentáció, melyben a bal-felső sarokban lévő tervfejléc nem hiba, csak szokatlan nekünk, ugyan így az Ablak eszköztár kötelező lenti pozíciója nem jár adatvesztéssel csak nem a megszokott helyen van. Ki a tervzsűri itt? Azok, akik használják a nullás verziót és az észrevételeiket eljutatják a fejlesztőknek. Az egyes verzió, az Allplan 2014-1 pedig a tervzsűri által jelzettek korrigálása.

Remélhetőleg a fenti példám már egyértelműsítette, hogy aki nem ismerkedni szeretne a program új verziójával, hanem a napi termelő munkájában szeretné használni, a megszokott módon, azoknak ehhez meg kell várni mindig az egyes verziót, ami jelen esetünkben az Allplan 2014-1.

Természetesen az Allplan 2014-1 verzióban újra lehet felül is az Ablak eszköztár, melyről a többi újdonsággal együtt olvashatsz az online Újdonságok az Allplan 2014-1-ben dokumentációban..

Még egy gondolat ezzel kapcsolatban.
"A ki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ" /János 8.7/
Neked még soha nem kellett a tervedet módosítani, vagy fedvény tervet kiadni, esetleg a helyszínen elmagyarázni a kivitelezőnek? ;)

Lépjünk túl a megszokásainkon

Egy másik Allplan felhasználó gépe elé "ültem" le, azért az idézőjel mert ez csak virtuálisan történt meg, egy távoli elérést biztosító szoftverrel, és azt tapasztaltam, hogy az illető a Körbezárt kijelölést használja, ami nekem szokatlan volt már, mert én a 2005-ös verzióban megjelent Irányfüggő kijelölést használom a bevezetése óta. Ha valakinek esetleg nem érthetőek a fentiek a Nézet / Szűrőasszisztensek menüpontban lévő, a képen látható beállításról van szó.

A miért így használod kérdésemre, azonnal jött a mert szóval kezdődő mondat, amivel nem érdemes vitatkozni, a határozott elképzelése miatt. Amin akkor elgondolkodtam és most itt megosztom, hogy mit nyerek és mit veszitek ezzel a beállítással.

+ Az irányfüggő kijelölés esetén rendelkezésemre áll a csak körbezárt elemek kijelölése, ez a balról-jobbra történő kijelölés, valamint az elmetszet és körbezárt elemek kijelölése, amit a jobbról-balra való megadással tudok elérni. Én gyakran használom az elmetszet és körbezárt elemek kijelölését is, így nekem ez "nyereség".

- Figyelnem kell, hogy melyik irányba kell megadni a kijelölési területet, ami annyi év után már fel sem tűnik, mert olyan mint az autóban a pedálok, nem nézek le, hogy hol is van a fék, csak fékezek. Tehát ez a veszteség csak, addig volt veszteség amíg nem rögzült, ma már nem is mondanám veszteségnek.

Miért írtam ezt. Egyszerű a válasz. Érdemes az újdonságokkal ismerkedni. Ha van egy ¼ vagy ½ óránk a gép előtt, ami szabad vagy szabaddá tettük, akkor nézünk meg egy-két újdonságot és gondoljuk végig, hogy milyen előnyünk származik a használatából, és próbáljuk elsajátítani. Nem érdemes ömlesztve, egyszerre sokat, mert a kevesebb néha több.

Szólj hozzá!

2014. február. 15. 17:01

Több, mint 100.000 oldalmegtekintés az allplan.blog.hu-n

Címkék: allplan.blog.hu blog információ

A Google Analytics adatai szerint a blog indítása óta már több, mint 100.000 oldalt tekintettek meg itt az allplan.blog.hu-n.

KÖSZÖNÖM!

Egy kis statisztika a fenti szákból.

  • 82,8 oldal/nap, 1217 nap telt el az indulás óta
  • 1,91 oldal/látogatás
  • 1,77 az egyedi látogatók látogatási száma

És ami nem látszik a fenti számokból.

  • 353 oldalmegtekintés 2013. november 17-én, ez volt a napi maximum

Szólj hozzá!