2011. június. 23. 16:31

Tartószerkezetek és zsaluk mennyisége

Címkék: 3d allplan mennyiség kigyűjtés tartószerkezeti modell zsalu mennyiségek

A 2D vagy 3D vasalás? bejegyzésben már említettem, hogy a térbeli, 3D vasaláshoz modellre van szükségünk. A modellről mennyiségeket tudunk lekérni, ami előnyős, mert nem kell hosszadalmasan számolnunk. A mai BIM (Building Information Modeling) világban az természetes, hogy egy szerkezeti elem mennyiségét (pl. vb. födém köbméterét) meg tudja mondani a szoftver. Ha modellezünk egy falat, pillért vagy födémet és megadjuk, hogy ez betonmunka akkor az Allplan azt is ki tudja számolni, minden egyéb modellezés vagy információ megadás nélkül hogy mennyi zsalura van szükség.

Szerkezeti mennyiségek

Egy egyszerű modellen (20×10m) mutatom meg a kigyűjtés folyamatát. Szerintem ez így áttekinthetőbb és kontrollálhatóbb. Természetesen ez működik nagy és komplikált modelleken is.

Nézd meg először a videót, majd olvasd el a hogy mi mindenre kell, érdemes odafigyelni.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Amit érdemes alaposan megfigyelni:

  • Azok a listák, amiket használtam csak a betonmunka szakmával rendelkező elemeket gyűjti ki. Ezt be kell állítani mert különben nem gyűjti ki az Allplan. Ellenőrizni vagy utólag megadni az Általános építészeti-tulajdonságok módosítása funkcióval tudod.
  • Érdemes az anyagot és az elszámolás módot is beállítani az Általános építészeti-tulajdonságok módosítása funkcióban
  • A listákat az építménystruktúra kivonatok közé hoztam létre, mert így bármikor lekérdezhetem az aktuális állapotot. Nem kell gondolkodni hogy melyik listával is szoktam létrehozni. Ha használod a projekt struktúrát, akkor ezt is lementheted a struktúrádba és akkor az új projektben automatikusan benne lesznek a listák. A TIPP: Projekt struktúra mentése, használata bejegyzésben erről többet is olvashatsz.
  • Három egyszerű lépésből áll a lista létrehozása. Forrásrajzfájlok kiválasztása, ahol megadható, hogy a modell, mely részéről szeretnénk kigyűjtést készíteni. A videóban láthatod hogy általában a teljes modellt kijelöltem, mert a födém lista csak a födémeket vizsgálja. Listaválasztás és beállítás, ahol ki kell választanod hogy melyik listával szeretnéd kigyűjteni a mennyiséget. Lista létrehozása, ami generálja a listát. Természetesen ezek bármikor módosíthatóak.
  • Változtattam a modellen a lista is az aktuális állapotot gyűjti ki.

Zsalu mennyiségek

A logikai menete ugyanaz mint a szerkezeti mennyiségeknél csak más listákat kell használni.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Fontos dolgok:

  • Ezen listáknak is kiválasztási feltétele hogy a szakma attribútum a betonmunka beállítást tartalmazza.
  • A födém alsó zsaluzat kigyűjtésénél legyen kiválasztva a födémet megtámasztó szerkezetek, mert akkor ezen felületeket levonja a zsalu mennyiségekből. Figyeld meg a videóban! Megmutatom hogy a falak is ki vannak választva illetve hogy csak a födém van kiválasztva. Ezt tudni kell a modellezésnél, mert előfordulhatnak vázkitöltő falak például, amit a csak később készítenek el.
  • Átalakítottam a modellt a videó végén, ahol a födémet négy külön darabból készítettem el. Miért? Meg akartam mutatni hogy az Allplannak teljesen mindegy hogy hány darabból áll, mindig a tényleges mennyiségeket számolja. Figyeld meg például a perem zsaluzatnál, így is úgy is 13,20 m².

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr843008881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása