2012. április. 11. 21:31

Adattárolás a felhőben, ingyenes 2 GB tárhellyel

Címkék: dropbox felhő adattárolás

0411_felho.png

Egy példa a felhőben való adattárolásra, ami érthetőbbé teszi mire is gondoltam az Allplan projektek biztonsági mentése bejegyzésben, hogy szerintem ez lesz a jövő. Erre a következtetésre utal az a cikk is, melyet a napokban olvastam a témában, A cloud és a backup címmel.

0411_dropbox.png

Miért pont a Dropbox?

Természetesen sok-sok ilyen szolgáltatás létezik, de szerintem egy példa sokat segít a megértésben és választani kell közülük. A következő érveket tudom felsorolni, hogy miért erről írok:

  • több mint egy éve használom, elégedett vagyok vele
  • regisztráció után 2 GB tárhelyet adnak ingyen, ami megfelelő tárhely az éles, napi munkában való kipróbálásra
  • sok felületről elérhető
     - web felületen
     - Windows alkalmazáson keresztül
     - Andoid vagy iPhone alkalmazáson keresztül

Ha érdekel regisztrálj www.dropbox.com oldalon.

Miért a felhő a jövő?

Adatmentésre, biztonsági másolat tárolására a 90-es évek közepén kazettás mágnesszalagra vagy ZIP drivera mentettünk, majd CD, DVD lemezekre, manapság peddig peneket vagy külső merevlemezeket használunk. Ezeknek az eszközöknek két problémáját emelném ki:

  • a kapacitás korlátozott nem változtatható az igényekhez, probléma ha "kinőttük"
  • bonyolult és drága megoldani a lopás, tűz és víz elleni védelmét, nem rendelkezünk általában tűzbiztos páncélszekrénnyel

A felhőben való adattárolás esetén nem az irodánkban vannak a fájlok egy eszközön, hanem a szolgáltatónál valahol, amit az internet segítségével érünk el. A tárhely méretét mi választhatjuk meg, természetesen fizetős szolgáltatás esetén, így az aktuális igényeinknek megfelelő tárhellyel rendelkezhetünk. Az adatok mentése nem az irodánkban van így a lopás, tűz és víz okozta adatvesztés megoldva. Természetesen ennek a megoldásnak is van gyenge pontja az adatok elérése és annak a sebessége. Az internet szükséges az adatok eléréséhez, de ma már a föld, a levegő, a víz és a tűz mellett az ötödik lételemünk az internet kapcsolat. Az internet kapcsolatunk sávszélessége határozza meg hogy milyen sebességgel tudunk fel- vagy letölteni.

Ezért javaslom, hogy a fenti ingyenes szolgáltatást próbáld ki és tapasztald meg saját környezetedben a fel- és letöltés sebességét, valamint a használhatóságát.

Hogyan lehet használni?

Ha csak nagyon ritkán kell használni, akkor tökéletes a www.dropbox.com oldalon való regisztráció után a webes felületen való fájlok fel- vagy letöltése.

Ha napi szinten használod, akkor érdemes letölteni a Dropbox alkalmazást, aminek telepítése után a számítógépeden lesz egy Dropbox mappa, amibe ha bemásolsz egy fájl ezt automatikusan el kezdi feltölteni a géped vagy ha más oszt meg veled fájlt azt a géped letölti magától. Így az általad használt fájl kezelővel tudod használni, azaz nem kell új eszközt megtunlnod.

0411_intezo.PNG

Mire lehet még használni?

Gyakori hogy nagy méretű fájlokat kell átadni társtervezőknek, kivitelezőnek vagy a megrendelőnek, aminek e-mailben való küldésével sokszor probléma van. Korlátozva van a postafiók mérete például. Erre is egyre többen használják a felhőt. Behúzod a fájlt a mappába, megosztod a másik féllel és akkor tölti le, amikor szüksége van rá, nem a levélhez van csatolva.

Próbáld ki! Tapasztald meg!

www.dropbox.com

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr344383076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olyan helyet ismersz, amelyik komolyabb méretű tárhelyet kínál?
itt ingyenesen csak 16GB-ig lehet feltornászni a tárhelyet, fizetni külföldre meg...
Tibor
@KT: nem ismerek, ha találok valamit megosztom
@Rákosi Zsolt:
Ugyan nem olyan kényelmes, mint a Dropbox, de tárolásra, mentésre jónak tűnik a Rapidshare. Ha némi sebességkorlátokat elfogad az ember, ingyenesen ad korlátlan tárhelyet korlátlan fájlmérettel.
Igaz, a hírneve az utóbbi időben kissé megtépázódott.
(Biztos a többi, hasonló szolgáltató is biztosít ilyesféle lehetőséget.) Vélemény?
@KT: próbáltam, de valami miatt nekem nem tetszett, de nem emlékszem.
@KT: Google Drive - a Google Docs új tárhelye, mely 5 GB tárhelyet biztosít, van Windows és Android alkalmazása is (gondolom iphone-hoz is). Nekem is friss most szedtem le az alkalmazást a telefonomon tegnap váltott az alkalmazás. Nagyon hasonlít a Dropboxhoz.
süti beállítások módosítása