2014. január. 11. 10:56

Több rajzfájlt lehet egyidejűleg aktiválni az Allplan 2014-ben

Címkék: allplan rajzfájl allplan 2014 allplan 2014 újdonság

Az Újdonságok az Allplan 2014-ben dokumentációban röviden a következőket olvashatod erről.

Több rajzfájl lehetséges

128 rajzfájlt lehet egyidejűleg aktiválni a korábbi 80 helyett.

Modell építés közben négy-öt, bonyolultabb, több épületből álló projekt esetén maximum tíz-tizenkettő rajzfájl van nálam egyszerre megnyitva. Az asszociatív metszetek és nézetek generálásakor – zsaluzási tervekhez –, egy összetettebb modell esetén is elegendő tizenkét-tizenöt rajzfájlt megnyitnom.

Akkor mire jó ez?

Gondolom másban is felmerült ez a kérdés, hogy miért is jó az, hogy az Allplan 2014-ben 60%-kal több rajzfájlt lehet aktiválni, mint a korábbi Allplan 2013-ban. Azaz a szükséges és maximális egy aktív rajzfájlunk mellett még maximum 127 szerkeszthető és/vagy passzív rajzfájl lehet nyitva.

Az egyik folyamatban lévő projektemet vettem elő, hogy megnézem a teljes modellemhez használt rajzfájlok száma hogyan viszonyul ehhez a limithez.

A beépítés négy épülete pinceszint + földszint + négy szint + tető szintekből, valamint három mélygarázs részből, a mélygarázsba vezető rámpából és a környezetbe tervezendő támfalakból és kerékpár tarolókból áll. Az építménystruktúrát és a benne lévő rajzfájlokat ennek megfelelően hoztam létre. Ezt láthatod a következő képen.

Elnézést de a projekt a munkatársak miatt németül folyik, ezért van a fenti képen is minden németül. Nézzük a modellhez használt rajzfájlok számát.

Épületek (Gebäude)

  • pinceszint: 6 rajzfájl
    szerelő beton / liftakna és alaplemez vastagítás a pillérek alatt / alaplemez / falak és pillérek / födém / lépcső
  • földszint: 6 rajzfájl
    szerelő beton / fagykötény / alaplemez / falak és pillérek / födém / lépcső
  • emeletek: 4×3 rajzfájl
    falak és pillérek / födém / lépcső
  • tetőszint: 2 rajzfájl
    falak és pillérek / födém

Egy épülethez 26 rajzfájlra volt szükségem.

Mélygarázsok (Einstellhalle) és a Rámpa

  • 5 rajzfájl
    szerelő beton / alaplemez vastagítás a pillérek alatt / alaplemez / falak és pillérek / födém

Környezeti objektumok (Umgebung)

  • 3 rajzfájl
    szerelő beton / falak és pillérek / födém

Ez összesen 127 rajzfájl, 4×26 (négy épület) + 4×5 (mélygarázsok és a rámpa) + 3 (környezeti objektumok). A struktúráról készített képen a terepmodell egyik rajzfájlja is be volt kapcsolva, ezért látható a 128 rajzfájl kiválasztva felirat a kép alján.

A fenti példa is mutatja, hogy a 128-ra emelt korlát egy ilyen nem túl nagy munkánál is szükséges lehet, ha a teljes modellt szeretnénk vizsgálni vagy a teljes modellről szeretnénk renderelt képet készíteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr645752479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása