2010. november. 17. 20:12

CAD, AEC, BIM és a többiek

Címkék: cad allplan aec bim

– Ez egy CAD szoftver? – kérdezik tölem, melyre automatikusan válaszolom, kicsit eltűnődve a kérdésen – Igen. – tovább beszélgetünk és kiderül, hogy ez a három betűs szó mást és mást jelent számunkra, …
A fenti jelenetet többször megéltem még nem olyan rég is, ezért gondoltam, hogy induljunk el a kályhától.

Mi a CAD?

Számítógéppel segített tervezés (Computer Aided Design), azaz szoftvereknek egy fajtája, melynél ma már természetes hogy 3D modelleken keresztül készítjük el a terveket, a vektoros állományok mellett képeket is képes kezelni, tudnak valamilyen valósidejű megjelenítést és sorolhatnám még. Tehát nem egy szoftver, hanem a szoftvereknek egy fajtája, gyűjtőfogalom.

Na akkor mi az AEC?

Építészeti, mérnöki és kivitelezési (Architecture, Engineering and Construction) CAD szoftverek egy szűkebb csoportja, melyet az épületek, építmények tervezéséhez használnak, hogy ne egy kalapban legyen az építészeti tervezéshez használ CAD rendszer a cipő felsőrész – remélem léteznek ilyenek is – tervező szoftverrel.

És a legújabb a BIM

Épület információs modellezés (Building Information Modeling), ez sem egy szoftver, egy folyamat, melyben az épület adatait adhatjuk meg annak akár teljes életciklusában, hogy magasabb szintű együttműködést érjünk el a szereplők (beruházó, építész, mérnökök, kivitelezők, használók, …) között.

Az internetet böngészve a következő számomra érdekes dátumokat találtam a CAD-AEC világából, természetesen a teljeség igénye nélkül:

50-es évek – US Air Force alkalmazza az első grafikus rendszert, a SAGE-t (Semi Automatic Ground Environment)
1960 – Ivan Sutherland vezetésével a Massachusettsi Műszaki Egyetemen fejlesztik a SKETCHPAD rendszert, melyben lehetősége van a tervezőnek az interakcióra
1980 – a Hannoveri Vásáron a Nemetschek cég bemutatja számítógépes megoldását
1981 – megalakul a Nemetschek Programmsystem GmbH – Prof. Georg Nemetschek 1963-ban alapította meg Ingenieurbüro für das Bauwesen céget, mely a 70-s évek második felétől statikai programokat készít építőmérnököknek –
1982 – megalakul az Autodesk cég az Egyesül Államokban
1982 – megalakul Magyarországon egy magánvállalkozás, melyből később létrejött a Graphisoft cég
1982 – az AutoCAD 1.0 megjelenése (Autodesk)
1983 – az ArchiCAD 1.0 megjelenése (Graphisoft)
1984 – az Allplan megjelenése (Nemetschek)
1985 – a MiniCAD (Diehl Graphsoft) megjelenése, 1999-től Vectorworks-re keresztelik át
1997 – megalakul a Revit Technology cég az Egyesül Államokban
2000 – a Revit 1.0 megjelenése
2000 – a Nemetschek cég felvásárolja a Diehl Graphsoft céget
2002 – az Autodesk cég felvásárolja a Revit Technology céget
2006 – a Nemetschek cég felvásárolja a Graphisoft céget

Mi tartja mozgásban a CAD világot?

A versenyhelyzet. Na nem a fejlesztő vagy forgalmazó cégek közötti versengésre gondolok. A tervezésben kialakult versenyhelyzetre, mely folyamatosan nagyobb és nagyobb teljesítményt vár el a tervezőtől. A teljesítmény növekedés nem csak azt jelenti, hogy gyorsabban kell elkészíteni a terveket, hanem több faladat – például a mennyiségi kiírás vagy helyiségkönyv készítés, melyet régebben külön ember feladata volt – elvégzésére kényszerül a tervező. Ezért jöttek létre a speciális szoftverek, melyek nem csak vonalakat, köröket, … tudnak rajzolni.

Versenyre fel! Használd ki a szoftvered adta lehetőségeket minél jobban! Segítsek! Kövesd az Allplan.blog.hu-n megjelenő bejegyzéseket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr32455563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása