2011. január. 24. 13:57

Allplan 2011 AddOn - Betonacél listák [1.6]

Címkék: addon allplan allplan 2011 kiegészítő betonacél lista

Az Allplan 2011-es kiegészítő letölthető a www.nemetschek.hu >> LETÖLTÉSEK >> Kiegészítők >> Allplan 2011 >> Betonacél listák [1.6] oldalról.

A kiegészítő minél teljesebb használata érdekében nézzük át a főbb teendőket, lehetőségeket. Olvassuk végig együtt az alkalmazási útmutatót és értelmezzük.

Milyen jelmagyarázatokat, listákat találunk benne

Ezen kiegészítő a Magyarországon szokásos betonacél kigyűjtési listákat és a rajzra helyezhető jelmagyarázatokat tartalmazza. Mind a listák, mind a jelmagyarázatok csak a nullától különböző darabszámú betonacélokat gyűjtik ki. Rajzra helyezhető jelmagyarázatok követik a rajz változásait és mindig az aktuális betonacél mennyiséget jeleníti meg. Kiegészítésként készítettünk egy listát, mely csak a nulla darab-számú betonacélok pozíciószámait gyűjti ki a rajzon szereplő beton-acélok darabszámainak ellenőrzésére.

Legegyszerűbb ha képeket illesztek ide és akkor mindenki látja, hogy pontosan mit is tartalmaz.

Jelmagyarázat: Standard / Építőmérnök / AddOn: Átmérő szerint

Jelmagyarázat: Standard / Építőmérnök / AddOn: Hajlítási alakok nélkül

Jelmagyarázat: Standard / Építőmérnök / AddOn:Hajlítási alakokkal

Jelmagyarázat: Standard / Építőmérnök / AddOn: Hegesztett síkháló

Lista: Standard / Köracéllisták / AddOn: Átmérő szerint A/4 lapra

Lista: Standard / Köracéllisták / AddOn: Nulla darabszámú betona.

Telepítés

Az Allplan 2011 programhoz készített kiegészítők az Internetről szerezhetők be a legkönnyebben pl. a Nemetschek Magyarország honlapjáról: www.nemetschek.hu à LETÖLTÉSEK à Kiegészítők.
Az AddOn telepítése teljesen automatikusan történik. A telepítő a fájlokat az Allplan megfelelő mappáiba másolja, azonban előfordulhat, hogy néhány fájlt a felhasználónak kell a megfelelő helyre másolnia, mielőtt azt használatba tudná venni. Az erre vonatkozó útmutatásokat megtalálja a Beállítások fejezetben.

Ebben a kiegészítőben minden automatikusan települ. Nincs más teendőnk mint végrehajtani a telepítő utasításait.

Jelmagyarázat elhelyezése a rajzra

    • Kattintson a Létrehozás / Építőmérnök / Köracélvasalás / Jel-magyarázat létrehozása funkcióra

    • Válassza ki az Standard könyvtárból a rajzfájlra helyezendő jel-magyarázatot.

    • Állítsa be a jelmagyarázat opcióit (Asszociatív jelmagyarázat az aktív dokumentumról, Számítási pontosság). Erről további információkat talál az Allplan súgójában.

Az első két pontról azt gondolom hogy egyszerű. Rákattintunk a funkcióra.

Kiválasztjuk a számunkra megfelelő jelmagyarázatot.

Beállítások?! Igen a jelmagyarázatnak van két beállítási lehetősége (a párbeszédpanel alján).
Asszociatív jelmagyarázat az aktív dokumentumról opcióban lehet beállítani hogy a jelmagyarázatunk asszociatív, azaz a rajzfájl változását követő legyen vagy sem. Javaslom hogy ez az opció legyen bekapcsolva, mert akkor elkerülhetjük, hogy a betonacél kimutatás és a terv között eltérés legyen.
Számítási pontosság opcióban egyszeres (+), vagy dupla (++) számítási pontosság állítható, amire a Súgó azt írja: olyan korábbi verziókból származó rajzfájlok esetén, amelyek egyszeres pontossággal lettek megrajzolva. Ha az emlékezetem nem csal az Allplan a V10-től (1994) dupla pontosságú számítást használ, azaz ez az opció maradjon ++-on.

Lista létrehozása

  1. Kattintson a Létrehozás / Építőmérnök / Köracélvasalás / Lista létrehozása funkcióra.
  2. Állítsa be a Vaslista paramétereit.
  3. Válassza ki az Standard könyvtárból a készítendő listát.
  4. Állítsa be a jelmagyarázat opcióit. Erről további információkat talál az Allplan súgójában.
  5. Jelölje ki a listázandó betonacélokat. A Megadási opciók ablakban az összes gombra kattintva vagy a munkafelületen dupla jobb egérgomb kattintással kijelölheti az összes betonacélt.
  6. A megjelenő listát nyomtassa ki.

Tehát rákattintunk a funkcióra.

Beállítjuk a paramétereket a párbeszépanelben, ha olyan listát használunk, amiben ezek meg is jelenek. A Standard / Köracéllisták/ AddOn: Átmérő szerint A/4 lapra lista használja ezeket a paramétereket. Lásd a fenti képet.

Kiválasztjuk a listát. Ha többféle listát is szeretnénk készíteni akkor itt több is kijelölhető.

Megadjuk a lista beállításait.
Oldalszámozás kezdő értéke opciót azért találták ki hogy ha például az egész épület összes szerkezetéről készítünk hajlítási listát akkor szépen sorfolytonos számozással tudjuk a listákból készülő oldalakat ellátni, hogy egy szép kis dokumentációt kapjunk.
Lapkitöltő nyomtatás opciót kikapcsoljuk akkor bal oldalt nagyobb margóval, lefűzhető módon nyomtatja, ha bekapcsoljuk akkor kisebb margóval készül.
Számítási pontosság ua. mint a jelmagyarázatnál. Maradjon ++-on.

Ki kell jelölni a kigyűjtendő vasakat. Az alkalmazási útmutatóban az összes betonacél kijelölésére két lehetőséget is találunk:

  • Megadási opciók ablakban az összes gombra kattintás
  • munkafelületen dupla jobb egérgomb kattintás

A lista kinyomtatható, visszahelyezhető a rajzfájlba (a lista nem követi a változásokat, a lekérdezés időpontjában aktuális állapotot mutatja), menthető Excel formátumban vagy a vágólapra másolható, ahonnan különböző programokba (Excel, Word, …) beilleszthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr292609575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása