2011. október. 07. 09:11

Allplan 2012

Címkék: újdonságok allplan allplan 2012

2011. október 4-én, Münchenben a Nemetschek cég bejelentette az Allplam legújabb verzióját az Allplan 2012-öt. A bejelentésről a www.nemetschek.eu oldalon olvashatsz többet.

Az Allplan 2012 újdonságairól a New Features - Allplan 2012 Architecture és a New Features - Allplan 2012 Engineering oldalon olvashatsz angolul.

Az általam legfontosabb vélt újdonságokról írnék néhány sort. Bővebben majd későbbi bejegyzésekben egy-egy témáról írni fogok.

SmartPart

A SmartPart egy parametrikus Allplan objektum, mellyel egyszerűbbé lehet tenni e tervezési folyamatot. A SmartPart objektum tartalmazhat 3D és 2D tartalmat is, melynek a formátum tulajdonságai (toll, vonal, szín, fólia) is állítható.

Mire használható?

Építészeti tervezésben nyílászáró, bútorok, növények, … (szinte minden, amit eddig csak 2D vagy 3D elemekkel hoztunk létre).

Tartószerkezetei tervezésben az egyik legnyilvánvalóbb példa az előregyártott vasbeton szerkezetek modellezése.

A fenti felsorolás koránt sem a lehetőségek teljes felsorolása csak, ami most gyorsan eszembe jutott. A következő videóban egy kis példát, egy asztalt székekkel tekinthetsz meg a SmartPart használatáról.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.


Ez a funkció az Allplan 2012-1 verzióban megszűnt (2012.11.05):

Allplan SmartPart és az ArchiCAD GDL objektumok

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az ArchiCAD-hez készített GDL objektumok importálhatók az Allplan programba SmartPart objektumként. Az így importált elem nem csak 2D vagy 3D elem lesz mint korábban, hanem megtartja a parametrikus beállításit is, mint SmartPart objektum.

Arról miként lehet saját SmartPart objektumot létrehozni majd a későbbiekben írok részletesen.

Rajzfájl státuszának megváltoztatása

A helyi menüből egy elemre mutatva meg tudjuk változtatni az elemet tartalmazó rajzfájl státuszát. Így könnyebben tudunk majd rajzfájl aktívvá, szerkeszthetővé vagy passzívvá tenni. Egyszerűbb a lehetőséget bemutatni egy videóban. Íme!

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Javított és kibővített jelentések

Kibővült a választék a szerkezetkész, kiépítés és helyiség területen, új jelentések kerültek a programba a szakma-specifikus, a vakoló- és stukkómunkákhoz, kőművesmunkákhoz, lépcsőkhöz, mázolómunkákhoz valamint a hidegburkoló munkákhoz. Továbbá számos részletoptimalizálás történt a már meglévő jelentéseken.

 

Ahogy már fentebb is írtam ez csak ízelítő az újdonságokból. Az újdonságok részletes bemutatásához kövesd az Allplan.blog.hu oldal bejegyzéseit!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr543284301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jópofa...
Annak éppen ideje volt, hogy gdl-t lehessen importálni.
A rajzfájl státusz megváltoztatása menüből hasznosnak tűnik. Azt nem láttam világosan a videoból, hogy passzív rajzfájlt is lehet-e így aktívvá tenni.
A jelentések szépek, de sokkal lassabban generálódnak, mint a listák. No, mindegy, ez már eldöntetett. Azért jó lenne, ha a sajátos magyar listákat is tartalmazná jelentés formában az új verzió.
@KT: A rajzfájl státusz megváltoztatása menüből hasznosnak tűnik. Azt nem láttam világosan a videoból, hogy passzív rajzfájlt is lehet-e így aktívvá tenni.

RZS: Lehet a videó 1:05-tól van ilyen, de ha megnézed a párbeszéd ablakot, abban látszik hogy minden (aktív, szerkeszthető, passzív, nincs kiválasztva) beállítható.
@KT: Jelentés - Azért jó lenne, ha a sajátos magyar listákat is tartalmazná jelentés formában az új verzió.

RZS: München nem készíti el a magyar szokásnak megfelelő jelentéseket, de szívesen várunk javaslatokat, hogy milyen jelentésekre lenne szükségetek és akkor az eddigi szokásnak megfelelően AddOn (kiegészítőt) készítünk és publikáljuk.
Mondhatnám, hogy számítunk is rá, de ez úgy hangzana, mintha járna a dolog, pedig nem. Köszönet illet benneteket érte.
Az eddigi helyiséglista - szerintem a korábbi, 1.1., ha jól emlékszem -, tűnik használhatóbbnak, legalábbis mi azt használjuk.
Azután most a faszerkezetek listáját próbáltam konvertálni jelentéssé, mert az elég jó, de nem sikerült, erről tudsz. Szerintem a korábbi listákat mind érdemes lenne, ha nem nagy munka.
Majd még gyűjtöm.
Értem. Átnézem és az Allplan 2012 verzióhoz készülő kiegészítőket ezekkel bővítem.
Nálam nincs a SmartParts között gdl elem importálása, pedig most naggggyon szükségem lenne rá.
Csak nálam nem jelenik meg (értsd: licensz függő), vagy kimaradt?
@KT:

A GDL adatok importálása egy rövid életű funkció volt az Allplan 2012-0 verzióban. Az Allplan 2012-1 verziótól nincs a programban.

Amikor ez a bejegyzés íródott, akkor még benne volt a programban.
Akkor most nincs erre semmilyen lehetőség? Miért vették ki?
@KT:
Nem tudok semmilyen lehetőségről. Sajnos a miértre sincs konkrét válaszom, csak találgathatnék.

Kicsit ellentmondásos ez a dolog, mert a SmartPart súgó, What is SmartParts Script? fejezete így kezdődik.

SmartParts Script is a programming language which is similar to BASICS and is based on the GDL language. The GDL language has been extended and adopted to the specific Allplan functions. SmartParts Script is easy to learn and can be used to build up 2D and 3D parametric SmartParts objects.
süti beállítások módosítása