2012. február. 13. 11:40

Projekt, síkmodell és építménystruktúra

Címkék: projekt allplan építménystruktúra síkmodell

A modell alapú tervezés fontos része, hogy megfelelően strukturált projektben tudjunk dolgozni, aminek a létrehozása, módosítása gyors és egyszerű legyen és a módosításokat természetesen a modell is kövesse.

0213_sikmodell_epitmenystruktura.png

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészeti Ábrázolás Tanszék tárgyaként oktatott Allplan óráján készítendő családi házhoz létrehozandó projekten, síkmodellen és építménystruktúrán keresztül mutatom be az egyik, szerintem a leggyorsabb lehetőséget.

Projekt létrehozása

Minden munkákat egy-egy projektben tárolja az Allplan, melyet a következő lépésekkel lehet létrehozni.

  1. Válaszd a Fájl menüben a Projekt megnyitása ... funkciót.
  2. Kattints az Új projekt ikonra


    vagy

    használd a Ctrl + N billentyűparancsot
  3. Kattints a Projekt neve: mezőbe és add meg a projekt nevét - a féléves feladatban a saját nevetek legyen a projekt neve -.
  4. Kapcsold be a Mappanév azonos a projektnévvel opciót.

    Megjegyzés: érdemes bekapcsolni ezt az opciót, mert akkor a nem csak a projekt mappa neve lesz azonos a projektnévvel, hanem a projekt mentésben is szerepelni fog a projektneve.
  5. Kattints a Tovább gombra.
  6. Hagyd az útvonalakat Iroda beállításon, majd kattints a Tovább gombra.

    További információt az Allplan súgójában találsz.
  7. Kattints a Befejezés gombra.

Síkmodell és építménystruktúra

Ezt a megoldást akkor tudod alkalmazni, ha tudod hogy a szintek számát és körülbelül a magassági értékeket. Természetesen utólagosan lehet a szinteket és a különböző magasságokat is módosítani, mely módosítást egy későbbi bejegyzésben mutatom majd be.

0213_sikmodell_epitmenystruktura_02.png

Amit át kell gondolni a létrehozás előtt:

  • Szintek száma a nulla szint felett? A példánkban földszint + tető (padlástér) van így 2 szintet kell felvenni. Ha egy földszint + 2 szint + lapostetős épületet szeretnénk modellezni akkor 4 szintet kell felvenni, azaz a lapostetőt és a magastetőt is szintnek számít.
  • Szintek száma a nulla szint alatt? Az alapozást nem kell hozzá adni mert azt automatikusan készíti.
  • Általános magassági értékeket.

A létrehozás lépéseit figyeld meg a következő videóban.

A síkmodell létrehozásakor figyelj oda, hogy a Építménystruktúra létrehozása / kiegészítése be legyen kapcsolva, mert akkor fogja a program felajánlani a létrehozását, különben csak síkmodell jön létre.

0213_sikmodell_epitmenystruktura_03.png

Az építménystruktúrában létrehoztam ingatlant a telek elemeinek (telekhatár, térburkolatok, növények), épületet, amihez szintén rendeltem rajzfájlokat azon elemeknek, amik a teljes épületet érintik (metszetek, tető geometria) és az épületen belül szinteket, melyre a különböző szint elemei kerülnek.

A falak, pillérek, nyílások, födémek, ... modellezését és a síkmodellhez való rendeléséről, valamint a síkmodell módosításáról, bővítéséről majd későbbi bejegyzésben olvashatsz. Kövesd a blog bejegyzéseit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr284100165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása