2012. február. 27. 12:03

Síkok födémekhez, alaplemezekhez

Címkék: födém allplan síkmodell síkok

A Projekt, síkmodell és építménystruktúra bejegyzésben már írtam a megfelelően strukturált projekt a tervezési munkát nagyban tudja segíteni, melyek közül most a födémek, alaplemezek modellezéséhez használandó sík hozzárendelést mutatnám be.

0227_lemezek_sikjai.png

Folytatom a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészeti Ábrázolás Tanszék tárgyaként oktatott Allplan óráján készítendő családi házhoz létrehozott projektjének és síkmodelljének a beállítását a födémhez és alaplemezhez. A Projekt, síkmodell és építménystruktúra bejegyzésben tekintheted meg a létrehozást.

Miért rendeljek külön síkpárokat a födém rajzfájljához?

0227_lemezek_sikjai_02.png

A síkmodellben a földszint felső éle és a tető (példánkban ez a következő szint, természetesen lehetne pl. 1. emelet is) alsó éle között van 20 cm, ami a födém tartószerkezetének vastagsága, így a későbbi módosítások miatt érdemes már a födémet ezekhez a síkokhoz hozzárendelni. Ha így csinálod akkor a síkmodellben kell csak változtatni a födém vastagságát, ami utána automatikusan változtatja a rajzfájlokban a szerkezetet.

Hogyan rendeljek síkokat egy rajzfájlhoz?

A folyamat egyszerű és logikus. Kattints a rajzfájl nevére jobb egérgombbal és a helyi menüben válaszd a Síkok hozzárendelése funkciót, majd jelöld ki azt a két síkot, amihez hozzá szeretnéd rendelni. A földszint feletti födém esetében a földszint alsó éle és a következő szint, ami itt a tető alsó éle.

0227_sikok_hozzarendelese.png

A földszint feletti födém és az alaplemez hozzárendelésének teljes folyamatát megtekintheted a következő videóban.

Födém és alaplemez modellezés

Ennek megfelelően mind az alaplemezt, mind a födémlemezt a saját rajzfájljához kapcsolt síkpárokhoz kell kapcsolni, amit megfigyelhetsz a következő videóban, valamint a bemutató végén a síkmodellben megváltoztatom a födém vastagságát (a valóságtól kicsit elrugaszkodott mértékben) 50 centiméterre, hogy látható legyen az épületmodellben is a változás.

Mit figyelj meg a videóban:

  • az alaplemez és a födém síkokhoz való rendelésére
  • a födémnél ha korrekt modellt készítünk a Felállás funkcióval a koszorú hőszigetelés is modellezhető
  • a síkmodell változtatásakor, födém vastagság a program rákérdez hogy a síkmagasságok az alatta és felette lévő szinteken hogyan változzon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr174213752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása