2012. március. 27. 16:32

Tetősíkok használata építménystruktúrában

Címkék: allplan síkmodell síkok tetősíkok

Az építménystruktúra és a síkmodell megkönnyíti az Allplanban a modellezés magassági beállításokat, de mi van mondjuk a klasszikus nyeregtetővel. Hogyan illeszthető be a síkmodellbe és miként tudjuk használni a különböző rajzfájlokban? Folytatva a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészeti Ábrázolás Tanszék tárgyaként oktatott Allplan óráján készítendő családi házat megmutatom a tetőgeometria kialakítását és használatát az építménystruktúrában.

0327_tetotaj.PNG

Korábbi bejegyzések a minta épületről:

Tető geometria modellezése

A korábbi bejegyzésekben láthattad, hogy az Allplanban az építőelemeket (falak, födémek, ...) síkokhoz igazítva érdemes modellezni, hogy a magassági változásokat egyszerűen tudjuk menedzselni. A tetőhéjazat, fedélszék vagy a tetőhöz igazodó oromfalak modellezéséhez is síkot érdemes használnod, a tetősíkokat. A fenti képen láthatod hogy ennél a kis épületnél a tető "szinten" lévő falakat, fedélszéket és a tető héjazatot a tetőhöz szeretnénk igazítani azaz ezekhez ugyanazon tetősíkokat kell használni.

A főbb lépések:

  1. A tető geometria modellezése a Létrehozás / Építészet / Általános: tetők, síkok, metszetek / Tetősík funkcióval. A feni példában a 13-as rajzfájlra fogom elkészíteni a tetősíkokat.
  2. A rajzfájlban lévő síkok kapcsolása a síkmodell Tető nevű szintjéhez, a Tetőtáj eszközzel.
  3. A tetőtáj hozzárendelése a Tető struktúra szinthez az építménystruktúrában.

Ha ezeket megtetted a falak ugyanazon beállításával, mint a földszinten, ez a videóban nem látszódik, de ha jól megfigyeled a pipettával veszem át a paramétereit elkészíthető az oromfal.

Nézd meg a következő videóban!

Tetősík

A Tetősík funkcióval sok-sok síkpárt tudsz létrehozni a tető kontúr megrajzolásával és az eresz élek kiválasztásával.

0327_tetosik.PNG

A tetősík paraméterei (hajlás, lejtés, ereszmagasság, felső él, alsó él) ismerős lehet, de a videóban megpróbáltam megmutatni a koordináta mérés segítségével, hogy mi micsoda.

Modellezés a tetősíkokhoz

Szerintem pont ez benne a zseniális, hogy semmi különbség sincsen, mert a tető is sík párokból áll.

0327_magassagi_beallitas.PNG

Az oromfal magassági beállítása ugyanaz mint a földszinti falakké, mert a tetősíkhoz igazodnak a falak. Szándékosan használtam az igazodnak szót és nem úgy fogalmaztam hogy a tető levágja a falakat. Igazodik, mert ha a falat rajzolom meg előbb, majd a tetőt később kapcsolom a rajzfájlhoz akkor is igazodik, ha fordítva csinálom mint a videóban szintén a tetőhöz igazodik a fal. Igazodik, mert mindegy milyen irányban módosítom a tetőhajlást a falak követik a változást.

Próbáld ki a fentieket! Kövesd a bejegyzéseket, hamarosan a fedélszék modellezését is megmutatom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr374343649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása