2013. január. 07. 15:51

Allplan 2013 - Windowshoz illeszkedő mappastruktúra

Címkék: allplan allplan 2013 allplan 2013 újdonság

Erről az Újdonságok az Allplan 2013-ban dokumentációban a következőket olvashatjuk a Windowshoz illeszkedő mappastruktúra cím alatt.

Windowshoz illeszkedő mappastruktúra

Az Allplan 2013 verzióban a mappastruktúrát hozzáigazítottuk a Windows 7 meglévő struktúrájához. Így pl. azok az adatok, amelyeket a program futás közben megváltoztat(hat), többé nem a programmappába lesznek telepítve. Ezzel lehetővé vált az Allplan telepítése a Windows alapértelmezett mappáiba és a rendszergazdai jogok nélküli használata.

A legfontosabb változások:

  • Egy önálló telepítésénél minden egyes Allplan felhasználó kap egy saját, egyedi felhasználó mappát. Korábban az összes felhasználó ugyanazt a mappát használta.
  • Az \ETC mappa mostantól az általános programadatok mappában található.
  • Áttérés esetén az \ETC és \USR mappák át lesznek helyezve az új helyre.

Telepítés

Ez a változás nem jelent semmilyen plusz teendőt az eddigiekhez képest a telepítés folyamán. Ugyanúgy a Program mappa és a Központi fájlmappa útvonalát kell megadni.

A képen a telepítés alapbeállításait láthatod.

Hol jelent különbséget?

Legegyszerűbben a 2012-es és 2013-as verziók Allmenü programjaiban látjuk a különbséget.

0107_allmenuk.PNGA képen az én gépem útvonalait látod, ami nálad az operációs rendszer (Windows) és az Allplan telepítési útvonalától függően eltérés lesz.

Felhasználói mappa (USR): Workgroupmanager nélküli telepítés esetén a felhasználói mappa a korábbi verziókban a programmappával azonos útvonalra került. A 2013-as verzióban a Windows felhasználó mappájába a Dokumentumok alá kerül, ahogy a következő képen láthatod.

Így a 2013-as verzióban minden Windows felhasználónak külön Allplan felhasználói mappája van lokális, Workgroupmanager nélküli telepítés esetén is. Ebbe a mappába kerül pl. a

  • <   > jelű projekt adatai
  • privát útvonalra mentet adatok (pl. szimbólumok)
  • ez a javasolt útvonal az UBX (felhasználói felület) mentési fájlnak is

Általános programadatok: ezen az útvonalon van például az ETC mappa, ami a Standard útvonalon lévő jelentéseket, objektumokat, asszisztenseket, ... tartalmazza többek között.

Miért érdemes tudni ezeket?

Ezen útvonalakon is számodra hasznos és értékes adatok lehetnek. Egy-egy privát útvonalra mentett szimbólum, objektum, változó feliratstílus, stb., melyek "elvesztése" megelőzendő. Ha tárolsz ezen útvonalon adatokat, akkor erről is (természetesen a központi fájlmappáról is) készíts rendszeresen adatmentést.

Mappák elérése

Itt is történt egy apró fejlesztés. Az Allmenü programban, a Szerviz menüpont alatt találod a Windows Explorer funkciót, melyre kattintva mind a hét különböző útvonal megnyitható a megfelelőt útvonalat kiválasztva.

Próbáld ki!

Miért és hogyan került nálam az E: meghajtóra a felhasználói és program mappa? Ahogy azt az Allmenü 2013 képen láthatod. A következő bejegyzésben megosztom. Kövesd a blog bejegyzéseit!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr254996584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezek alapján melyik mappákat kell átmásolni, ha új gépre telepítem át az Allplan-t, és szeretném a régi beállításaimat, adataimat ott tudni? (A LIC miatt - is - van a kérdés)
@KT: az új gépre való átmásolás előtt érdemes elmenteni a falhasználói felületet (UBX fájl) és a PRJ, STD és USR mappákat javaslom átmásolni (allplan.blog.hu/2011/03/28/mit_masoljak_at_az_uj_gepemre).
süti beállítások módosítása