2013. március. 03. 09:54

Példa adatszolgáltatásra

Címkék: export import adatszolgáltatás allplan felülvizsgálati felhő

A következő példa nem kapcsolódik szorosan az Allplan technikai részéhez, de tanulságosnak tartom, ezért megosztom.

Napokban egyik épület, amin dolgozom, a gépész tervezőjétől megkaptam a 2. és 1. pinceszint gépészeti áttöréseihez az adatszolgáltatást. Megnyitottam, ránézek. "Mi ez?" az első gondolatom.

Majd egy kicsit jobban megnézve, látom hogy megkaptam a tökéletes gépészeti adatszolgáltatást a tartószerkezeti tervek elkészítéséhez.

Tartalmaz egy beillesztési pontot, ami természetesen szerepel az építészeti terveken is, így ellenőrizhető az import pozíciója.

Tartalmazza az áttöréseket, alaprajzi értelemben, valamint szerepel az áttörés típusa, amit még színekkel is megkülönböztetett, mérete és a fal áttöréseknél a magassági helyzete. Szerepel még az is a feliratban, hogy mi lesz átvezetve az adott áttörésen.

Egy kis magyarázat a képen látható szövegekhez.

  • DD - Deckendurchbruch - Födémáttörés
  • WD - Wanddurchbruch - Faláttörés
  • OK - Oberkante - Felső él
  • UKD - Unterkante Decke - Födém alsó éle, síkja

Megnyitottam a fal, majd a födém modellemmel együtt és "csak be kell szórni a nyílásokat".

Miért tartom tökéletesnek?

Mindent tartalmaz, amire szükségem van a terveim elkészítéséhez és ezen kívül semmit. Nem három-négy gépészeti tervből kell kitalálnom, hogy egy adott csőnek mekkora áttörés kell. Az épületgépész tudja, hogy például a csapadékvíz elvezetéshez, mekkora áttörés kell a csőnek és az azt  körbe vevő hőszigetelésnek és ekkora "lyukat" kér a szerkezetbe, és így kisebb az esélye annak hogy a statikus csak a csőnek biztosít helyet.
Ezen felül ez az adatszolgáltatás használni tudja mindenki, függetlenül attól, hogy síkban, 2D-ben vagy térbeli modellel, 3D-ben készíti a terveit.

A tanulság, hogy adatszolgáltatásban csak azt adod, amire a másiknak szüksége van, akkor csökken a hiba lehetősége, valamint megkönnyíted és ezzel meggyorsítod a társtervező munkáját.

Az építészek se maradjanak ki

Ugyanezen projektben az építész terveken, minden helyiségben a pecsét tartalmazza a kész padló nívóját (OKFB) és az alatta lévő szerkezet felső élének magasságát (OKRB).

Ez is segít a modell építésben, mert alaprajzon is látom, hogy hol van az alaplemez felső éle és gyorsan tudom kontrollálni.

Felülvizsgálati felhő

Hogy legyen a bejegyzésnek közvetlen Allplan vonatkozása is, figyelmedbe ajánlom a Konstrukciós modul Felülvizsgálati felhő funkcióját, mellyel meg tudod jelölni a változásokat vagy a javítandó dolgokat.

"0303_fel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr275112971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása