2012. augusztus. 14. 11:39

Grafikus kártya tapasztalat

Címkék: hardver teszt grafikus kártya

CAD alkalmazáshoz összeállított számítógép egyik sarkalatos pontja, hogy milyen videokártya, grafikus kártya legyen benne a gördülékeny napi munkánkhoz. Most az általam már több mint fél éve használt NVIDIA GeForce GTX 560 Ti videokártyát használhatóságát taglalnám.

0814_GTX560Ti.jpg

GeForce?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy NVIDIA GeForce grafikus kártyát lehet-e használni az Allplanhoz, mert a Nemetschek hivatalos oldalán a nem tesztelt és a Customer-Level minősítés jelenik erről a kártya sorozatról.

0814_nemetschek.PNG

Miért ezt választottam?

Úgy gondoltam/gondolom, hogy a folyamatos Allplan munkavégzéshez legalább egy 1 GB-os grafikus kártyára van szükség, valamint az Allplan 2012 rendszerkövetelményeiben szerepelő a DirectX 10 kompatibilitást kell minimum tudnia. Több kör után, amit itt nem részleteznék itt két NVIDIA kártya maradt, melyekről anno is egy egyszerű összehasonlító táblázatot készítettem.

jelemző NVIDAI GeForce GTX 560 Ti NVIDAI Quadro 2000
memória 1GB GDDR5 1GB DDR5
memória interfész 256-bit 128-bit
grafikus órajel 822 MHz n.a.
memória sávszélessége 128 GB/sec 41.6 GB/sec
CUDA 384 192
OpenGL 4.1 4.0
Microsoft Direct X 11 11
Shader Model n.a. 5.0
nettó nagyker ár ~ 48 eFt ~ 105 eFt

 

(Nem a Quadro 2000-es kártyát használók kedélyének felborzolása volt a célom a fenti táblázattal. A döntés hozatalom folyamatát szerettem volna bemutatni.)

A fenti paraméterek összehasonlítása és abból a következtetés levonása egyértelmű, de akkor jogosan merül fel a következő kérdés.

Mi a különbség a GeForce és a Quadro között?

Sajnos erre pontos választ nem tudok adni, mert számomra sem teljesen egyértelmű, hogy a kártyákban lévő processzorok, memóriák vagy a hozzá letölthető illesztő szoftverek pontosan miben térnek el és ebben az NVIDIA oldalai sem segítenek, mert a két termék csoportról eltérő megjelenésű és tartalmú információs oldalakat találtam. A gyártó pozicionálása szerint a GeForce kártyákat a 3D grafikus játékokhoz, a Quadro kártyákat a professzionális 3D grafikus munkaállomásokhoz készíti.

(Írás közben az jutott eszembe, megnézem mi kapható ezen termékcsaládok top termékeiként manapság. Quadro 6000 SDI 6GB GDDR5 2.875.000 Ft + áfa-ért, és a GeForce GTX 690 4GB DDR5 240.000 Ft + áfa-ért. Na de térjünk vissza a reális dolgokhoz.)

Véleményem

Nagy felbontású (2560×1440 pixel) monitoron használva mind az alaprajzi, mind a drótvázas, mind a takart-vonalas vagy animációs ablakban való mozgatás, mozgás nagy (84×37 m) és komplex, részletesen kidolgozott épület modellnél is folyamatos, jól használható. Teljesen elégedett vagyok a teljesítményével.

Egy infó, amire én nem figyeltem

Egy újonnan vásárolt számítógépbe tettem bele a videokártyát, amikről sok mindent tudtam többek között, hogy a fenti képen is látható két hűtő ventilátornak külön energia ellátásra van szüksége a PCI-E 2.0 x 16 csatlakozón kivül, 2db 6-pin típusú csatlakozóra. Na ilyen nem volt a gép tápján, így azt cserélni kellett. Plusz költség, ami lehet hogy elkerülhető lett volna ha egybe veszem meg az egész gépet.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr944711349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én Quadro 600-ast használok, még nem tapasztaltam hátrányát. Az ára mondjuk magasabb volt a fent említett NVIDAI GeForce GTX 560 Ti-nál.
@secon: Köszönöm a véleményedet!

A grafikus kártya is olyan mint az életben sok minden más, hogy az igényeink és a pénztárcánk lehetőségének megfelelő kompromisszumát kell megkeresni.

Ami nem derül ki a kommentedből, hogy milyen jelegű munkára kielégítő számodra a Quadro 600-as. Ez szerintem nem egy elhanyagolható része a választásnak.
Nagyobb munkákra még nem volt alkalmam kipróbálni, de egy födém, ill. medence statikai terveinek elkészítésénél nem volt zavaró körülmény. Sajnos nagyobb 3D-t igénylő alkalmazásokhoz nem használtam még.
süti beállítások módosítása