2010. november. 17. 20:55

SKP és STL export egy újabb őrület?

Címkék: stl sketchup allplan allplan 2011 újdonság skp gyors prototípus

Az Allplan 2011 újdonságai között két új interfész (exportálási lehetőség) tűnt fel. Az SKP és az STL.

Mi ez az SKP és STL?

Az SKP a Google SketchUp formátuma, az STL formátum a gyors prototípus-készítés szabványa.
De mik ezek és mire jók?

Google SketchUp (SKP)

A Google SketchUp ingyenes 3D modellező szoftver, letölthető a sketchup.google.com oldalról, melynek egyik legérdekesebb jellemzője, hogy a Google Föld (Earth) alkalmazásba tud modelleket feltölteni. Ha van egy Allplan modellünk , melyet publikálni szeretnénk a Google Föld programban a következőt kell tennünk:
Allplan modell → exportálás SKP formátumban → megnyitás a Google SketchUp programban → modell pozicionálása és feltöltése a Google Föld programba

A Budapesti Műszaki Egyetem K épülete a Google Föld programban

De miért jó ez?

Egy lehetőség hogy megmutassuk a munkáinkat, informáljuk a világot. Marketing eszköz mellyel élni lehet, vagy inkább kell.

Feltölthető egy tervezett épület?

Elvileg a feltöltés után "megvizsgálják", hogy megjeleníthető a modell és ez után jelenik meg a Google Föld programban.

A sketchup.google.com oldalon a következőt találtam erről:

Including a model in Google Earth

If you have a model that's an accurate representation of a structure in the world, and it can be correctly placed in Google Earth, then you have the option to label your model as Google Earth Ready. If you choose this option, your model will be reviewed for inclusion in the 3D Buildings layer of Google Earth. If selected, your model will be seen by everyone who uses Google Earth and has the 3D Buildings layer enabled.

Gyors prototípus (STL)

Az STL rövidítés a SurfaceTesselationLanguage, STereoLithografie kifejezésekből származik. A gyors prototípust más néven 3D nyomtatásnak is szokták nevezni, azaz a számítógépes modellből tudunk makettet készíteni. De a sok magyarázat helyett inkább egy videó az egyik ilyen nyomtatóról:

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Virtuális modellből makett?!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr382455651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úgy tudom, hogy a 3D nyomtatót ki is lehet próbálni Budapesten. Itt www.nagyformatumu.hu/hu/3d-nyomtato minden további infó megtalálható!
süti beállítások módosítása