2010. december. 29. 09:14

Egyedi tollbeállítások és vonaltípusok

Címkék: allplan vonaltípus tollvastagság

Terveink grafikai megjelenésében nagy szerepe van a tollvastagságoknak és a vonaltípusoknak.

Tollbeállítások

A tollvastagságok beállítási lehetőségét az Eszközök / Meghatározások / Tollak + Formátum Gyorsválasztó menüpontban érjük el.

Üzenet arra figyelmezteti, hogy a következő változtatásokkal az irodai standardokat fogja megváltoztatni, és ezáltal az összes olyan projektet is, amely az irodai standardoktól függ és az ottani tollvastagságokat használja.

Megjegyzés: Ha a szerkesztőt egy NDW fájlból hívjuk meg, akkor csak az NDW fájlban elérhető tollvastagságok lesznek megjelenítve. Ha a szerkesztőt egy rajzfájlból, egy tervből hívjuk meg, akkor az irodában ill. a projektben elérhető tollvastagságok lesznek megjelenítve.

A fenti párbeszédpanel Meghatározás dobozában tudjuk beállítani a 15 toll vastagságát.

Tollak a Formátum Gyorsválasztóhoz

Itt választhatjuk ki azt a négy tollat, amelyek majd a Formátum Gyorsválasztó eszköztárról lesznek elérhetők.

Miután kiválasztottunk egy tollat, a négy toll a vonalvastagságoknak megfelelően sorba rendeződik.

A tollakhoz rendelt szín

A tollakhoz rendelt színeket akkor használjuk, ha a Nézet / Képernyő megjelenítés funkcióban bekapcsoljuk a Szín mutatja a tollat opciót.

Ahogy a Tollak meghatározása párbeszéd ablak Megjegyzés dobozában olvashatjuk a a tollszín hozzárendelés egy privát felhasználói beállítás, ami azt jelenti hogy mindenki saját magának állíthatja be a tollszíneket és így különböző lehet egy Workgroup-on belül vagy ha átadjuk a munkánkat egy másik felhasználónak attól az Ő tollszín beállítási nem változnak meg.

A tollszín hozzárendelést az Allplan 2011 verziótól az Eszközök / Beállítások / Toll színek alatt lehet megváltoztatni, mert a privát beállításunk.

Jó pár éve, 1994-ben egy érdeklődő, aki azóta Allplan felhasználó megkérdezte hogy átállítható a tollakhoz rendelt szín, mert Ő szeretné a több évtizede használt és megszokott színekre állítani. A csőtollakon lévő színekre gondolt. A legismertebb gyártó honlapjáról a vastagságok és a színek:

Az Allplanból a plottolást a tollak vastagsága és nem a tollakhoz rendelt színek határozzák meg.

Vonaltípusok

A tollvastagságok beállítási lehetőségét az Eszközök / Meghatározások / Vonalak + Formátum Gyorsválasztó menüpontban érjük el.

Üzenet arra figyelmezteti, hogy a következő változtatásokkal az irodai standardokat fogja megváltoztatni, és ezáltal az összes olyan projektet is, amely az irodai standardoktól függ és az ottani tollvastagságokat használja.

Megjegyzés: Ha a szerkesztőt egy NDW fájlból hívjuk meg, akkor csak az NDW fájlban elérhető vonaltípusok lesznek megjelenítve. Ha a szerkesztőt egy rajzfájlból, egy tervből hívjuk meg, akkor az irodában ill. a projektben elérhető vonaltípusok lesznek megjelenítve.

A Vonal Nr gombra kattintva választhatjuk ki a megváltoztatandó vonaltípust. Az 1-es mindig a folytonos vonal, nem definiálható át, valamint a 90 és 99 közötti vonaltípusok sem módosíthatóak.

Minden egyes vonaltípus 5 vonalszakaszból és a közöttük lévő távolságokból áll. A képen látható példában a 7-es vonaltípus 7 mm hosszú szakaszból utána 1 mm távolságból, majd 0 mm hosszú szakaszból, pontból utána 1 mm távolságból, majd újból egy pontból és utána 1 mm távolságból áll.

Hol tárolja a tollvastagságokat és a vonaltípusokat az Allplan?

Ez a kérdés akkor merülhet fel ha egyik gépről a másikra szeretnénk áthelyezni a tollvastagságokat és vonaltípusokat, ahelyett hogy a másik gépen is újra beállítanánk. Ha az irodai beállításokat szeretnénk másolni akkor az STD mappában, ha a projekt beállításokat akkor a projekt mappában találjuk a linethick.dat és a linetype.dat fájlokat.
A linethick.dat tartalmazza a vonalvastagságokat, a linetype.dat fájl pedig a vonaltípusokat. Ezen fájlok másolásával tudjuk egyik gépről a másikra átvinni a  tollvastagságokat és vonaltípusokat. A fájlok egyszerű szöveges állományok, manuális szerkesztésüket nem javaslom.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr642545437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocs! Offtopic! Látom, hogy sikerült OVI APP-ot csinálnod! Tudnál segíteni? Az enyémet visszadobták, mert 2000 karakter után levágja az APP-juk a feed-et. Elárulnád a trükköt? Kösz!
Hello, bocs de nem tudok trükkről. Én azon a pár oldalon végig lépdeltem.
süti beállítások módosítása