2011. április. 20. 17:17

Tengerszint feletti magasság megadása projekt attribútumként

Címkék: allplan projekt attribútum tengerszint feletti magasság

Ha a szerkezeteink magasságát nem csak a ±0.00-hoz képest szeretnénk feliratozni, hanem a tengerszint feletti magasságot is fel kellene írni – mint a képen – használj projekt attribútumot és a VALUE függvényt.

Melyik attribútumot használjam?

Végül is teljesen mindegy, hogy melyik attribútumot mire használjuk, de azért válassz olyat, aminek a neve erre utal. Én a Magasság a normál null felett attribútumot javaslom.

Az Attribútum kiválasztása ikonra kattintva válaszd ki ezt az attribútumot, adj neki értéket és ha gondolod jelenítsd meg a Projekt megnyitása ablakban is.

FONTOS! az érték megadásnál, tizedes jelként pontot használj és ne veszőt
(köszönet Bandinak az észrevételért - 2013.07.10.)

Ha az attribútum kiválasztásról és a megadásról többet szeretnél tudni olvasd el a Mire jó a projekt attribútum? bejegyzést.

Készíts változó feliratstílust!

Az alapozási tervhez fogunk olyan szinttárcsákat készíteni, melyek az alaptest alsó és felső síkjait írja ki, valamint ezen értékek tengerszint feletti magasságát.

  1. Rajzold meg a szinttárcsákat.
  2. Helyezd el az attribútumot a következő paraméterekkel.
  3. Helyezd el az attribútumot ugyanazon paraméterekkel, mint az AÉ-t.
  4. Helyezd el az AÉ attribútum alá a következő képletet:
    VALUE(Magasság a normál null felett)+(AÉ/1000)
    a következő paraméterekkel.
  5. Helyezd el az FÉ attribútum alá a következő képletet:
    VALUE(Magasság a normál null felett)+(FÉ/1000)
    ugyanazon paraméterekkel, mint az előzőt.
  6. Mentsd el a változó feliratstílust.

Nézd meg a következő videót az elkészítésről.

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

Miért kell ilyen bonyolult képlet?

Szedjük a kérdést két részre és kezdjük a függvénnyel.

A VALUE függvény a szöveget számmá alakítja át, így lehet vele matematikai műveletet végrehajtani. Miért szöveges ez az attribútum? Nem tudom. Logikus az lenne ha számként kezelné, de sajnos a meghatározásából nem ez derül ki, melyre ha kíváncsi vagy a ...\Etc\Xml\AttributeDefinitionCollectionAllplan_hu.xml fájlban találod, de ne kezd el szerkeszteni.

(AÉ/1000) részre azért van szükség, mert a képletbe az alap egységbe kerül be, melyet vagy a fenti fájlból tudod kiolvasni, vagy teszteled. A teszteléshez az a legegyszerűbb ha csak az AÉ attribútumot helyezed el és megnézed hogy mit ír ki, de ne a ±0.00 magasságon próbáld ki.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr862842397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azzal szeretném kiegészíteni a cikket, hogy ügyelni kell arra, hogy a projekt attribútum értékében a tizedesvesszőt ponttal kell írni, ellenkező esetben a vessző utáni törtrészt nem veszi figyelembe a program. Én belefutottam ebbe a hibába, más ne tegye, ha nem szükséges... :-)
Köszönjük Zsolt!
@Kaczur András: Kösz Bandi, apró, de fontos részlet. Bele is írom a bejegyzsébe. ;)
süti beállítások módosítása