2011. május. 02. 12:19

2D vagy 3D vasalás?

Címkék: 3d vasalás allplan 2d vagy 3d

Múlt hét csütörtökön egy előadást hallgattam, hogy pontos legyek webinárium – WEB szeminárium – volt, melyben felmerült a kérdés. Szükség van-e a térbeli vasalás szerkesztésre? 88% szerint igen 13% szerint nem – gondolom a kerekítés miatt 101% –, ha jól emlékszem a számokra.

Röviden elmondtam a véleményemet és most itt is megosztom kicsit bővebben.

Allplan? 2D vagy 3D?

Ha a szoftvereket ez alapján csoportosítjuk, hogy miként lehet vasalást készíteni benne akkor értelem szerűn három csoportot különböztethetünk meg.

  • csak 2D
  • csak 3D
  • 2D és 3D

Az Allplan a 3. csoportba tartozik. Használhatjuk síkban szerkesztett nézetekkel és metszetekkel is és használhatjuk térbeli modellel is. Ezt bármikor átállíthatjuk az Eszközök - Beállítások menüben a Vasalás oldalon az Általános részben.

Egy projekten belül nem érdemes keverni. Tapasztalatom, hogy nem vezet jóra.

Hogyan használják az Allplant?

Így is úgy is, azaz felhasználótól és feladattól függően változik. Az Allplan felhasználókat is három csoportba lehetne sorolni, mint ahogy a szoftvereket csoportosítottuk. A feladatok sokszínűsége miatt az a jó ha valaki mindkettőben otthonosan mozog.

Az biztos mindenki számára ismert dolog, hogy a CAD rendszerek először a 2D szerkesztést segítették – így volt ez a vasalás szerkesztéssel is –, majd a hardverek és szoftverek fejlődésével lehetőség nyílt a vasbeton szerkezetek térbeli tervezésére is. Ha jól emlékszem 1995-ben készítettem először az Allplannal térbeli vasalási tervet, ami természetesen éles azóta megépült projekt volt.

Magyarországon az Allplan térbeli vasalását elsők között a vasbeton előregyártok kezdték el használni a 90-es évek második felében. Ebben valószínűleg nagy szerepe volt annak hogy modellt készítettek a szerkezetről (lásd következő bekezdést). Majd szép folyamatosan a monolit szerkezetekkel foglalkozok jelentős része is elkezdte használni a térbeli vasalást.

2D-ben vagy 3D-ben könnyebb vasalni az Allplannal?

Sokszor találkoztam azzal a gondolattal hogy a 3D biztosan nehezebb mert térben van és térben modellezni a vasakat bonyolultabb. Én a kérdést kétfelé bontanám.

Modellezés vagy 2D szerkesztés

Ahhoz hogy a betonacélokat el tudjuk helyezni a geometriát kell elkészíteni először. Tehát az első kérdés hogy térbeli modellt készítünk és arról a szoftver lehetőségeivel generáltatunk nézeteket és metszeteket vagy ezen nézeteket és metszeteket a vonal, poligon, kör, … elemekkel megrajzoljuk. Természetesen itt nem mindegy az sem hogy milyen adatszolgáltatást kapunk. 2D vagy 3D? DWG vagy IFC? Megfelelő pontosságú vagy újra kell szerkeszteni? Ezek nagyban befolyásolják hogy 2D geometriánk lesz vagy modellünk.

Vasalás

Az előző ponttól függ, hogy miként készítjük a vasalást. Az Allplanban a modellel, 3D-ben való vasaláshoz ugyanazon eszközöket használjuk ugyanúgy, mint a 2D-ben való vasaláskor, ha pontos akarok lenni ez fordítva van inkább. Azonos vas létrehozása és elhelyezése hasonló módon történik, csak a 2D-ben kicsit több mindent kell megadni. Hogy ne legyen túl hosszú ez a bejegyzés egy következőben megmutatom a különbséget egy egyszerű szerkezeten. Figyeld a blogot!

Vissza a kérdéshez. Melyik az egyszerűbb út? Az dönt hogy a modell "építése" sokkal bonyolultabb számunkra vagy sem. Természetes most az Allplanról beszélek, mert itt a felhasználó eldöntheti, ahogy arról fentebb írtam.

Úri huncutság!?

Ha csak arról beszélünk hogy van egy tervezett épületünk, mely vasbeton szerkezeteinek a zsaluzási és vasalási terveit kell elkészíteni és betonacél kimutatást kell még a rajzra elhelyezni akkor ezen a kérdésen el lehet gondolkodni. De ennyi csak a tartószerkezeti tervezés? Természetesen nem.

  • Tartószerkezet méretezése, analízise vagy ahogy sokan nevezik a szerkezet futtatása végeselem programmal. Az IFC adatformátummal – lásd IFC!? Mi ez? Mire jó? bejegyzésben – a modell átadható a másik szoftvernek, melyben nem kell újra elkészíteni.
  • Beton mennyiségek kigyűjtése. Sok esetben minden szakág maga készíti el a rá vonatkozó mennyiségek kiírását, aminek a része a különböző szerkezetek beton mennyiségének meghatározása.
  • Zsalu felületek kigyűjtése. A beton mennyiséghez hasonlóan a különböző vasbeton szerkezetek más-más típusú (pl. födém alsó, födém perem, födém kirekesztés) zsaluzatainak meghatározása a kiíráshoz.
  • Térbeli ellenőrzés. Az épületgépészet csatorna rendszere és légtechnikai berendezései biztos tartószerkezeten keresztül mennek, amit jobb már a tervezés közben észre venni és nem az építkezés közben szembesülni a gondokkal. Persze jó átlátni minden szakágat, amire egyre több lehetőség van a különböző szoftver rendszerekben.

Ezek is olyan gondolatok, melyek külön figyelmet érdemelnek. Fogok még erről írni. Kövess!

Összefoglalás

A felgyorsult világunk és a feladatok összetettsége véleményem szerint rákényszerítette, rákényszeríti a statikusokat, hogy térbeli modellel dolgozzanak és akkor már adja magát hogy a vasalást is térben készítsék el.

Hogy visszakanyarodjak az elejére, már mint a webináriumokra, ahonnan a kérdés származott, egy másik előadást említenék meg, mely a Navisworks szoftverről szólt. Ebben az előadásban a SkyCourt épületen keresztül láthattuk, aminek vasbeton szerkezeteit Allplannal terveztek, hogy milyen fontos már a tervezés fázisában a hibákat kiszűrni. Hogy ne keljen sokat magyaráznom kimásoltam a szoftverről szóló első bekezdést.

Az Autodesk Navisworks termékekkel lehetővé válik a teljes, akár más-más szoftverekkel készített, de egy központi fájlba összeillesztett modellek a valós idejű megtekintése és szakágak összehangolása. Az ütemtervek felhasználásával 4D tervezés valósítható meg. Az Autodesk Navisworks szoftverrel akár a tervezők, akár a kivitelezők, vagy beruházók már a tervezés, vagy a kivitelzés korai fázisban felismerhetik a lehetséges hibákat az ütközésvizsgálat segítségével, vagy bemutathatják a projekteket fotórealisztikus látványképek, vagy animációk formájában.

Tehát ha ez fontos akkor a tartószerkezetről pontos térbeli modell kell. Akkor pedig már érdemes a térbeli modellben elkészíteni a vasalást is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr292871461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszönöm ezt az értékes bejegyzést!
süti beállítások módosítása