2011. szeptember. 05. 13:09

Túl nagy koordináták okozta hibák

Címkék: allplan nagy koordináták

Gyakran visszatérő probléma, hogy az Allplan normál működéstől eltérő jelenséget produkál, melynek oka a túl nagy koordináták. Egy összetett problémáról van szó, nézzük sorba hogy miről is ez.

Mi az a túl nagy koordináta?

Az hogy túl nagy nem egy egzakt fogalom, az Allplan súgójában a "nagy koordináta" keresésre az Építészelemek nagy koordinátákkal és a Nagy koordinátájú fájlok importálása találatok is meg jelenek, melyekben az 500 méter és az 5000 méter jelenik meg határértékként.

Az Építészelemek nagy koordinátákkal fejezetben található az 500 méter, amit abszolút értékben kell érteni.

Hogyan tudom ellenőrizni a modellem koordinátáit?

Az Eszközök menüpontban található Koordináta mérés funkcióval tudod a modelled bármely pontját ellenőrizni.

Hogyan keletkeznek a nagy koordináták?

A leggyakoribb ok a geodézia adatszolgáltatás, melyet a geodéziában szokásos EOV, Egységes Országos Vetületi rendszerben adják, ahol a gellérthegyi alappont koordinátái 650.000 m és 200.000 m. Az EOV-ról bővebb információt például a BME oldalán találsz. Hogy milyen lehetőségek vannak az ilyen adatokkal rendelkező fájlok importálásakor, arra a Súgó Nagy koordinátájú fájlok importálása fejezetében találsz választ.

Miért baj a nagy koordináta?

Hogy egy kicsit a probléma hátterét is megértsük a számítógépek által használt lebegőpontos számábrázolás és a pontatlanul ábrázolt számokkal végzet műveletekben van. A Wikipédia oldalán egy rövid bejegyzésben olvashatsz a Lebegőpontos számábrázolás lényegéről és a kerekítési hibáról. A matematika numerikus analízis ága foglalkozik részletesen ezzel a problémával, ha valaki mélyebben szeretné megérteni.

Milyen problémáknál gyanakodhatunk a nagy koordinátákra?

A Súgó Építészelemek nagy koordinátákkal fejezetében is említ egy-két ilyen problémát. Általam tapasztalt jelenségek:

  • animációs ablakban vagy renderléskor hibás felületi textúra megjelenítés
  • összetett tetősíkokat nem tud létrehozni, vagy egyes részét nem jeleníti meg
  • nem metszi össze az elemeket

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr163204026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása