2011. szeptember. 08. 11:46

Tervkeret használata, konfigurációja

Címkék: konfiguráció allplan tervkeret

A tervkeretet meg lehetne rajzolni a vonal, poligon vagy téglalap funkcióval, de akkor miért készült ez a funkció és miért fontos? Ha gondosan végig olvasod a Hogyan készíthető tervfejléc változó feliratstílussal? bejegyzést megtalálod benne, hogy a tervfejléchez szükség van tervkeretre.

A tervkeret kicsit több mint egy téglalap, nézzük miből áll pontosan és hogyan állítható be saját konfiguráció!

Tervkeret

A tervkeret elemeit három részre osztja az Allplan:

  • külső: a lap széle, mely hasznos ha vágni kell a kinyomtatott tervet
  • belső: a hagyományosan keretnek nevezett téglalap
  • egyéb: hajtási élek és feliratok

Hogyan kell használni?

A Tervösszeállítás, plottolás modul Tervkeret funkcióját kell meghívni, melyben a felső részben beállíthatod a keret méretét, itt a keret külső részét kell érteni.

A következő részben a keret referencia pontját adhatod meg, hogy neked melyik pontjával kényelmes a laphoz, vagy másik kerethez illeszteni.

A kerettípus kiválasztásával az határozzuk meg, hogy milyen beállítású keretet szeretnénk használni. Lefűzhető vagy nem? Mekkorák a külső és a belső keret közötti távolságok? A kerettípust lehet konfigurálni, amiről a következő fejezetben olvashatsz.

A keret tolla és vonaltípusa részben beállíthatod a különböző elemek formátum tulajdonságát.

Mi ez az ikon a belső és egyéb rész toll beállításán?

Ha a karikára kattintasz ki tudod kapcsolni ezt a részt, azaz nem tesz le belső keretet vagy az egyéb részhez tartozó hajtási éleket.

Ezek után csak el kell helyezni a lapon a tervkeretet.

Tervkeret konfiguráció

A programmal települő tervkeret típusokban a belső és külső keretek között általában 5 milliméter a távolság, mely tintasugaras plotterek esetében kicsi lehet, vagy mindig körbe kell vágni a terveket.

Hogyan tudok létrehozni saját tervkeret megjelenítést?

  1. Kattints Tervösszeállítás, plottolás modulban a Konfigurációk funkciót, majd válaszd a listából a Tervkeret megjelenítés opciót.
  2. Nevezd el a kerettípust a következő mezőbe való begépeléssel! Én Allplan.blog.hu nevet adtam neki, Te adj olyan nevet amiről fel fogod ismerni hónapok múlva is.
  3. Határozd meg keret formátum tulajdonságait! A külső, belső és egyéb jelentését feljebb találod meg.

    A belső és egyéb rész kikapcsolható itt is.
  4. Állítsd be a külső és belső keret közötti távolságok!

    A fűzőmargó a keret baloldalára vonatkozik, ha lefűzhető tervlapokat szeretnél létrehozni.
  5. Állítsd be a hajtogatást! Természetesen a Németországban erre is van szabvány DIN 824 A/B/C, ami közül választhatsz. Az DIN 824 A a lefűzhető 210 mm széles, a DIN 824 B fűzőszél nélküli 190 mm széles, a DIN 824 C fűzőszél nélküli 210 mm széles hajtogatást jelent. Be lehet állítani hogy a fűzőfül mekkora legyen a Fűzőmargó szélessége/Hajtás távolsága mezőben, valamint az alatta lévő mezőkben, hogy mekkorára lesz összehajtva a terv.
  6. Kattints a Mentés gombra a mentéshez!

Az így elkészült tervkeretet már használhatod is a terveiden.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr553210687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása