2012. április. 27. 11:16

Mennyi idő alatt tanulható meg az Allplan?

Címkék: allplan BME ÉpÁb tanulási idő hallgatói munka

Ezen gyakran felmerülő kérdésre válaszként bemutatnám a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészeti Ábrázolás Tanszék keretein belül oktatott Allplan tárgy tematikáját és az egyik hallgató féléves feladát. A példán keresztül értékelheted a fenti kérdést.

0427_ora.jpg

Természetesen az egyik kiemelkedő teljesítményű hallgató munkáját választottam, de tudomásom szerint neki nem volt semmilyen Allplan programmal kapcsolatos előélete.

A tematika és a ráfordított idő

A következő tematika hangzott el, minden egyes alkalommal a 1 óra 45 perc állt rendelkezésünkre, ahol a hallgatóknak is csinálni kellett a gyakorlati részeket.

  1. - Nemetschek cégcsoportról röviden
    - Allplan rövid történeti áttekintése a CAD rendszerek között
    - az Allplan alkalmazási területei
    - diákverzió igénylése, letöltése, telepítése és regisztrációja
    - az Allplan felhasználói felületének és a projektek szervezési lehetőségének (projekt, rajzfájlok, építménystruktúra, síkmodell, ...) ismertetése

  2. - projekt létrehozása
    - építménystruktúra létrehozása a síkmodell segítségével
    - falak, pillérek és falnyílások modellezése
    - síkmodell használata az építőelemek modellezésében
    - pontfogás és nyompont, nyomvonal alkalmazása a szerkesztésekben

  3. - fóliák, vonalstílusok, felületstílusok és rajztípusok beállítása
    - építőelemek tulajdonságának módosítása

  4. - alapok, födémek, lépcsők modellezése
    - konzultáció

  5. - féléves feladat rész bemutatása
    - szaniterek, bútorok

  6. - tető, fedélszék, tetőhéjazat modellezése

  7. - helyiségek létrehozás, feliratozása
    - kiépítési felületek megadása, módosítása

  8. - homlokzatok és metszetek létrehozása
    - alaprajzok, homlokzatok, metszetek feliratozás, kottázása
    - terv összeállítás és exportálása PDF formátumban
    - DWG, DXF, IFC export/import

  9. - Zárthelyi

  10. - Féléves feladat leadása

Ha jól megnézed igazán 8 alkalom, 8-szor 1 és 3/4 óra, azaz 14 óra állt rendelkezésemre, hogy megpróbálja elmagyarázni az Allplan lehetőségeit illetve a hallgatóknak hogy minél többet megértsenek belőle. Tehát 2÷3 nap, attól függően ki hogyan számol egy napot.

Mi volt a cél?

A tárgy célja, a hallgatókkal megismertesem az Allplan használatát olyan mélységben, hogy kvázi készség szinten tudjanak épületet modellezni és abból engedélyezési szintű tervdokumentációt generálni.

Az eredmény

Szanyi Sándor Soma féléves feladatával illusztrálva mutatnám be, hogy milyen eredményességgel lehet elsajátitani az Allplant a fenti időn belül.

Építménystruktúra, síkmodell

Az Projekt, síkmodell és építménystruktúra bejegyzésben ismertetett módon a halgattónak, saját épületéhez igazítva létre kellett hozni egy építménystruktúrát, síkmodellt és a kettő megfelelő kapcsolatát be kellett állítania.

0427_struktura.PNG

Tető geometria

Az adott épület tetőformáját létre kellett hozni, majd összekapcsolni a síkmodellel és az építménystruktúrával. A Tetősíkok használata építménystruktúrában bejegyzésben találod az adott rész ismertetését. Természetesen ezt a lépést a modellezésben akkor szoktuk csinálni, amikor mondjuk már a földszinti falak fel vannak szerkesztve, hogy azokhoz képest tudjuk megadni a tető kontúrját.

0427_teto.PNG

Építőelemek modellezése

Falak, pillérek, ajtók, ablakok, födémek, alapok ... modellezése a síkmodellhez kapcsolva. A födémek modellezéséhez alkalmazható síkmodell és építménystruktúra kapcsolatról a Síkok födémekhez, alaplemezekhez bejegyzésben hasznos információkat találsz.

0427_falak.PNG

Fóliák, felületstílusok, vonalstílusok, rajztípusok használata

Az Allplan modellezés lehetőségének magas szintű kihasználása, azaz ugyanazon modellből a rajztípus segítségével más és más megjelenésű tervek legyenek kinyerhetők. Nézd meg a hallgató munkájáról készített videóban, hogy a rajztípus váltásával a falak felületi megjelenítése és a vonalai is változhat.

Fedélszék és tetőhéjalás modellezése

Nem is kommentálom. Nézd meg a videót!

Helyiségek

Helyiségek megadása feliratozása az Allplan 2011 AddOn - Feliratstílusok és listák helyiségekhez [2.1] kiegészítővel, valamint helyiség lista készítése a dokumentum jelmagyarázattal.

0427_helyiség_felirat.PNG

Homlokzatok és metszetek generálása az építménystruktúra kivonatokba

A modellről kellett homlokzatot, metszetet generálni. Hogy ne kelljen sokat magyaráznom itt egy videó, amibe bemutatom, hogyan is működik.

Erre feliratokat, méretvonalakat, kótákat és szimbólumokat kellet elhelyezni.

Összefoglalás

Én úgy érzem, a fenti egyetemi hallgatói példa is azt igazolja, az Allplan készség szintű elsajátításához csak pár napra van szükség. Természetesen ezt is embere vállogatja, mert úszni sem azonos idő alatt tanulunk meg. Na és nem mindegy, hogy mi a cél. A vízbiztonság vagy a vállogatottság és az olimpiai részvétel.

Zárthelyi?

Igen a TVSZ szerint ennél a tárgynál is kötelező ZH-t "írni". A következő feladatot kellett a hallgatóknak megoldani, szintén 1 óra 45 perc alatt.

0427_zh.png

Én elégedett voltam a 3,86-os (83,16%-os) átlaggal, akiknek rosszabbul sikerült ők gondolom nem.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr34468833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hi. Van olyan állás, ahova elég ennek a programnak az ismerete?
süti beállítások módosítása