2012. október. 29. 13:25

Bontástest, újépítéstest - a nyílás befalazásának lehetősége az Allplanban

Címkék: átépítés allplan bontástest újépítéstest

Egy ablakot kell befalazni, melynek a grafikai megjelenése alaprajzban és metszetben is más mint a meglévő fal megjelenése. És nem volna baj ha ezt ki is tudnám gyűjteni.

Hasonló "problémával" már sokan találkoztatok bizonyára, és akikben felmerült, hogy a mennyiség kigyűjtését is szeretné a programmal megoldani, akkor a 2D vonal és sraff elemekkel való rajzi megoldás nem az igazi. Ez a kérdés is nem régiben egy praktizáló építésznél merült fel valami hasonló módon.

Nézzük hogyan oldható meg ez az Allplan épületmodellel!

1029_bontastest_ujepitestest.PNG

1. lépés a konvertálás

Az Építész modulcsoport, Alap: falak, nyílások, építőelemek moduljában, a Konvertálás Átépítés-tervezés funkcióval meg kell adni, hogy mely építőelemek meglévőek (és magmaradóak), melyek bontandóak és melyek újépítésűek.

1029_konvertalas.PNG

A kiválasztás előtt állítsd be a Meglévő, Bontás és Újépítés paramétereit. Én kitöltést választottam, hogy a videóban is jobban érzékelhető legyen, de természetesen használhatod a megszokott fekete-fehér anyagjelöléseidet is.

Mire figyelj oda!

1029_fal.PNG

Ezen az egy falon fogom megmutatni a lépéseket a videóban, ahol a fal meglévő, megmaradó, a baloldali két ablakot be szeretném falazni és a jobb oldali ablak új, azaz a falat bontani kell. Miután megmodelleztem a falat a három ablakkal a következőkre kell konvertálni:

  • a fal Meglévő,
  • a baloldali két ablak Bontás, mert a fal nyílást, ablaknyílást kell elbontanunk,
  • a jobboldali ablak Újépítés.

2. lépés a Bontástest, újépítéstest funkció

Az Építész modulcsoport, Alap: falak, nyílások, építőelemek moduljában, a Bontástest, újépítéstest funkcióval jelöld ki az ablakokat és a funkció a bontandó ablakokat befalazza még az új ablakokhoz egy bontástestet generál. Ezek után már kigyűjthető a bontandó és beépítendő szerkezetek mennyisége. A példában a befalazandó ablakoknál az egyiket teljes falvastagságban, míg a másikat csak részben falaztattam be.

A részleteket nézd meg a következő videóban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr184876902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása