2014. január. 18. 19:25

Allplan 2014 - Unicode támogatás

Címkék: unicode allplan allplan 2014 allplan 2014 újdonság

Egy rövid mondat az Újdonságok az Allplan 2014-ben dokumentációban, amit érdemes boncolgatni.

Unicode támogatás

Az Allplan 2014 az Unicode szabványok teljes támogatását nyújtja.

Mi az a Unicode?

A számítógép a szövegeket, a számokat, betűket, írásjeleket kódokkal tárolja és azok alapján jeleníti meg vagy nyomtatja. Egy rövid kis áttekintés.

ASCII (American Standard Code for Information Interchange)

A 60-as években a telexhez kifejlesztett 7 bites, azaz 27 = 128 (ha a nullát is figyelembe vesszük) hellyel rendelkező karakter tábla.

Ezt a képet a Wikipédia oldalán találtam, melyben látszik, hogy az angol ABC és a számok mellett csak néhány írásjelet tartalmazott. Ez problémát jelentett sok nyelvben, már a telex használatakor is. Ha valaki emlékszik erre az időszakra, akkor tudja, hogy például Müller Úrnak csak a következő képen lehetett megcímezni a telexet: Sehr geehrter Herr Mueller. (Lehet hogy ezért www.schoeck.hu, ;a Schöck web oldalának a címe is.)

8 bites kódolások

Az ékezetes betűk használata miatt bevezették a 8 bites, azaz 28 = 256 karakteres táblákat. Most nem sorolnám fel az összeset csak egyet példaként, a Windows-1250-et. Ez a közép és kelet Európai latin karaktereket használó nyelvek kód táblája, így a magyaré is. Ezzel ha nem is tudtuk, szinte mindenki találkozott már. Ezek is kicsinek bizonyult még az európai latin karakterek sem fértek el benne, nem beszélve a cirill, héber, arab, kínai, japán, koreai és egyéb betűkről, írásjelekről. A magyar írásjelek ismert tesztje, az Árvíztűrő tükörfúrógép, vagy amit most találtam a Öt szép szűzlány őrült írót nyúz szövegek, melyek minden ékezetes magyar magánhangzót tartalmaz.

Unicode

16 bites, azaz 216 = 65536 karakteres tábla, amire úgy gondolhatnánk, hogy na ebben már minden benne lehet. Azért fogalmaztam így, mert erről is azt olvastam, hogy még ez is kevés lesz az összes élő, holt és mesterséges nyelv, kultúra írásjeléhez. Ebből ami minket érdekel az Allplan használatában, hogy egy karakter táblázatban van az összes magyar betű, a görög kis és nagy karakterek és a terveinken sokszor használt különleges írásjelek is, mint például a ø, Ø, vagy a ±.

Mi változott az Allplan 2014-ben?

Jogosan merül fel a kérdés mert már az Allplan 2004-ben lehetett Unicode karaktereket használni. Íme két oldal az Újdonságok az Allplan 2004-ben dokumentációból.

Az Allplan 2004-ben bevezették a %W vezérlő karaktert, mellyel bármely Unicode-os karakter elérhető lett. Erről bővebben a következő bejegyzéseimben olvashatsz:

Ez a vezérlés az Allplan 2014-ben megszűnt!

A korábbi verziókban, a 2004-es verziótól ilyen esetben a 2 karakter jelent meg. A 2014-es verzióban marad a karakter táblából való átvétel, vagy az asszisztensről valóátvétel a pipetta segítségével. Ezekről is bővebb információt találsz a már említett bejegyzésekben:

Sajnos a mennyiség egységében még mindig az m2 és m3 jelenik meg, amiről csináltam egy rövid videót is a fal elszámolási egységét megmutatva.

Ha németül használjuk a programot, akkor az m2 és m3 jelenik meg. Erről is egy röpke videó.

A „Persze, mert ...” kezdetű érvekre, egy kép, hogy ha az Allplan 2012-es verziót németül használjuk magyar Windows-on, akkor a következő képen jelenik meg, mert itt még nem a Unicode alapú vezérlés volt.

Csak még egyszer, hogy ez német nyelvű Allplan 2012, magyar Windows-on.

Az egységben a m2 és m3 megjelenéséhez biztosan kismillió helyen kellene a magyar nyelvi fájlokat átírni, de ebben én nem vagyok kompetens.

Hol jelent problémát a %W vezérlő megszűnése?

Nekem a következők kerültek a szemem elé.

1 - Helyiség feliratozása, ha a korábbi verzióból áthozott olyan feliratstílust használsz, amiben m2 egység szerepel. Ilyenek az AddOn-ként publikált feliratok.

Ezekben a feliratstílusokban anno egyedi dimenziót használtam, ami teljesen működött, abban a tíz évben még a %W vezérlőt lehetett az Allplanban használni.

Ezt az egységet kell megváltoztatni és új feliratstílust menteni. Sajnos a korábbi verzióban az ilyen feliratstílussal készült tervek is így jelenek meg, amit a Feliratstílus csere funkcióval lehet lecserélni egy helyesen megjelenő feliratstílusra.

EZT GONDOLD ÁT AZ ÁTTÉRÉS ELŐTT!!

2 - Jelmagyarázat különleges karakterrel. Mindennapi munkámban használok tervfejlécnek jelmagyarázatot, melyben megjelenik a ±0.00 értéke, amit projekt attribútumból íratunk be automatikusan. Az Allplan 2013-ból áthozott tervfejlécben ez így jelenik meg.

Ez szintén a már sokat említett vezérlő miatt van, mert itt a következő képletet használtam.

"%W00b10.00 = "+@585@+" m.ü.M"

Ezt le kell cserélni, amiben már csak a ± karakter szerepel.

"±0.00 = "+@585@+" m.ü.M"

Így már helyesen jelenik meg.

Miért nem így csináltam meg már az Allplan 2013-ban? A válasz egyszerű. Az Allplan 2013-ban nem lehetett a jelmagyarázat képletében Unicode karaktert használni.

Köracél jelmagyarázat? Ebben a jelmagyarázatban szerepel a ø karakter.
Jó hír hogy konvertálás után ez működik.

Az Allplan 2014-0-2 verzióban konvertáltam a jelentést, ami azért érdekes, mert erre találtam utalást a 2014-0-2 Hotfix-ben, lásd az Allplan 2014-0-2 bejegyzésben.

Itt miért jelenik meg jól? Mert ez egy egyszerű szöveg a jelentésben és nem a képletben vagy a dimenzióban szerepelt a %W vezérlő.

Áttérés előtt ellenőrizd az Allplan munkafolyamataidat, hogy ne érjen meglepetés!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr625768887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hú, ez most fontosnak tűnik, bár nem látom még át teljesen a jelentőségét és a következményeit. Még bogarászom.
Kösz!
Tibor
@K_T:

Ellenőrizendő, hogy a munkafolyamataidban használt feliratstílusok és jelentések tartalmaznak-e képleteiben vagy dimenzióiban a %W vezérlést, mert ha igen, akkor azokat módosítani kell.

A meglévő Allplan mellé telepítsd a 2014-et, másolj át egy projektet és nézd meg, hogy minden szöveg helyesen jelenik meg, valamint csinálj egy teszt projektet, amiben egy-két helyiséget feliratozol és készítesz helyiség listát.
süti beállítások módosítása