2011. december. 07. 19:39

Áttörés gerendába

Címkék: modellezés áttörés gerenda allplan

Pár napja az Íves zárófödém modellezése bejegyzésben bemutattam hogyan lehet az Allplanban a Kopaszi-gáton álló Vízirendőrség zárófödémét modellezni. A diplomamunkát készítő hallgató felhívta a figyelmemet hogy a hosszbordákban lévő kör keresztmetszető áttörések lemaradt. Akkor most pótlom.

1207_axonometrikus_metszet.JPG

Melyik nyílástípust használjuk?

Az első kérdés, hogy a programban lévő sok nyílástípus közül melyikkel lehet elkészíteni. Ajtót, ablakot csak falba lehet elhelyezni így ezek nem jöhetnek szóba. A megfelelő funkció a Fülke, mélyedés, rés, áttörés funkció az Építész modulcsoport Alap: falak, nyílások, építőelemek modulban. Ezzel a funkcióval falba, pillérbe, gerendába, alapokba lehet mélyedést vagy áttörést elhelyezni.

Méretek, magassági beállítás

15 centiméter átmérőjű áttörést szeretnénk a gerenda, hosszborda középvonalába elhelyezni. A hosszbordának 40 centiméteres lelógása van, azaz 20 centiméterre a födém alá szeretnénk az áttörés tengelyét.

1207_beallitasok.JPG

A beállítások:

  1. nézetforma: kör
  2. szélesség: 15 cm, ekkora az átmérő
  3. mélység: 20 cm, ilyen vastag a gerenda
  4. felső él: az alsó síkhoz igazítva, mert ez a födém alja; -20+15/2=-12,50, -20 a gerenda középvonala és ettől felfele a fél átmérő
  5. alsó él: az alsó síkhoz igazítva, mert ez a födém alja; -20-15/2=-27,50, -20 a gerenda középvonala és ettől lefele a fél átmérő

Videó

Nézd meg az elkészítés folyamatát!

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

A másolásnál a Szűrés építészelemek szerint funkcióval csak az áttöréseket, ami a listában csak a fülke nével szerepel tudtuk másolni.

Modellezés 3D vs. építőelemek

Ha valaki azon gondolkodott esetleg, hogy érdemes e "bohóckodni" a síkokkal és a síkokhoz rendelt födémekkel, gerendákkal, amikor ezt 3D testekkel is meg lehetne modellezni remélem most az áttörésekkel meg tudtam győzni. A magasságot beállítottuk az elsőnél és a másoláskor mindegyik áttörés tengelye a gerenda középvonalába kerül automatikusan.

Másik érv az építőelemekkel való modellezés mellett a mennyiségi kigyűjtések, melyről olvashatsz a Tartószerkezetek és zsaluk mennyisége bejegyzésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr233446341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása