2010. november. 23. 17:40

IFC!? Mi ez? Mire jó?

Címkék: export import ifc allplan allplan 2011 újdonság aec bim

IFC (Industry Foundation Classes)

Platform független adatformátum az épületek, berendezések kezelésére a AEC (lásd a CAD, AEC, BIM és a többiek bejegyzést) és FM (létesítmény gazdálkodás) iparágban résztvevők adatainak, információinak leírásához, cseréjéhez és megosztásához. Az IFC formátumot a buildingSMART International, korábban International Alliance for Interoperability (IAI) szervezet hozta létre és fejleszti.

Adatformátum?

Igen. Másképen egy fájl típus. Kezdjük a szervezet nevével IAI, ahol a harmadik betű az interoperabilitás, azaz együttműködő képesség, kölcsönös átjárhatóság. Fontos, mert szerintem ez a lényege hogy a szoftverek közötti interoperabilitás megteremtésére hozták létre.

Eddig is tudtam adatot cserélni más CAD szoftverrel. Ez mivel több?

Léteznek kvázi standard adatformátumok, mint a DWG vagy DXF, de ezekben vonalakat, szövegeket, méretvonalakat, …, 3D testeket tudunk átadni a másik szoftvernek. Az IFC fájlokon keresztül az épület és az épület berendezéseinek elemeit tudjuk tárolni és átadni, azaz például az ArchiCAD szoftverben az építész megrajzolja a falat, aminek megadja az anyagát, a sraffozását és azt hogy teherhordó fal, exportálja IFC formátumban, amit beolvasunk az Allplan szoftverbe és a fal, falként jelenik meg minden tulajdonságával (anyag, sraff, teherhordás), ami meg lett adva. Tehát mindent tudunk vele csinálni az Allplan szoftverben, amit a fallal lehet (pl. nyílást elhelyezni). Az IFC formátumot is folyamatosan fejlesztik:


forrás: www.buildingsmart-tech.org

Mára már az IFC formátum a falak, pillérek, födémek és egyéb épületszerkezetek mellet, gépészeti elemeket (hűtés, fűtés, víz, csatorna, …), elektromos és épület felügyeleti rendszerek elemeit is ismeri, valamint egy például födémről tudhatja azokat a fizikai jellemzőket, amikre a statikusnak vagy az épületgépésznek van szüksége a számításokhoz vagy a födém terhét is megadhatjuk. Természetesen 2D elemeket is tud kezelni. Egy ábra a jelenleg aktuális IFC 2x3 verzió architektúrájáról:


forrás: www.iai-tech.org

Mire való az IFC?

Az épület, építmény tervezése, kivitelezése és üzemeltetése közben használt szoftverek közötti kommunikációra. Direkt nem tervezőket vagy embereket írtam, mert lehet hogy a statikus a CAD és FEA (Finite Element Analysis, azaz végeselem számító szoftver) szoftverek között is IFC formátumban kommunikál. A teljeség igénye nélkül egy-két ilyen szoftver:

  • építész
  • belsőépítész
  • tájépítész
  • statikai számítások (FEA)
  • vasbeton szerkesztő
  • acélszerkezet szerkesztő
  • épületgépészeti
  • épületgépészeti számítások
  • elektromos
  • kivitelezés előkészítés
  • létesítmény gazdálkodás

IFC 2x3 tanúsítvánnyal rendelkező szoftverek:


forrás: www.buildingsmart-tech.org

Mi köze az IFC-nek a BIM-hez?

A BIM – mint ahogy a CAD, AEC, BIM és a többiek bejegyzésben szerepel – egy folyamat, melyben a szereplők magasabb szintű kapcsolatára törekednek. Tehát ha a BIM szemléletében szeretnénk kommunikálni akkor a különböző szoftverek között IFC adatkapcsolatot alkalmazhatunk. A BIM egyik eszköze az IFC adatformátumon keresztüli adatcsere.

Hol tartanak a CAD szoftverek az IFC adatkapcsolat terén?

A szoftverek jó része már minimum 10 éves tapasztalattal rendelkezik az IFC adatkapcsolat terén. Mára az IFC új verziójának alkalmazása a feladat ill. a felhasználók által támasztott igények kielégítése. Az Allplan 2011 verzióban a következő újdonságok jelentek meg az IFC interfészben:

  • koordináta- és hosszparamétereket lehet beállítani, hogy az elemeket az átvitelnél torzítani lehessen és/vagy el lehessen tolni
  • elemek szűrése
  • a beállításokat adatcsere kedvencekbe mentheti és előhívhatja őket, hogy a beállításokat elmenthesse és gyorsan újból felhasználhassa

Természetesen ebben is fej-fej mellett haladnak a CAD szoftverek, egy cikk hogy milyen az ArchiCAD programban az IFC interfész: ArchiCLUB on-line.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr342468350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igen, az IFC a legalkalmasabb arra, hogy pl. az ArchiCAD és az Allplan felhasználói együtt tudjanak dolgozni. De persze ne feledjük, csak az az információ adható át, amit a modell tartalmaz. Amit csak hozzá gondolunk, az nem fog átmenni!
süti beállítások módosítása