2011. november. 30. 11:38

Íves zárófödém modellezése

Címkék: gerenda födém pillér allplan egyedi síkok 3D modellezés

A Műegyetem Építőmérnöki Karán, a BSc képzésben az egyik hallgató a Kopaszi-gáton álló Vízirendőrség épületének tartószerkezetét méretezi és vasalási terveit készíti el diplomamunkájaként. A zárófödém és az alatta lévő függőleges szerkezetek modellezését konzultáltuk pár napja, melynek általam választott módszerét megosztom itt.

1130_foto.jpg

1130_hosszmetszet.jpg

A fényképet és a hosszmetszetet az epiteszforum.hu oldaláról töltöttem le.

a vízirendőrség őrsparancsnoki épülete és vízibusz-megálló a Kopaszi-gátnál
generál tervező: VÁNCZA MŰVEK
vezető tervezők: Váncza László és Szécsi Zoltán (ESP' 63-67.) építészek
építész munkatárs: Tündik Ferenc
tartószerkezet: Madaras Botond és Puskás Balázs vezető tervezők - TERRAPLAN 2000. Kft.
gépészet: Bukovics János vezető tervező - B-TERV 2000 Bt.
erősáram: Mészáros Lajos vezető tervező - EM-EL Bt.

Modellezés

A diplomamunkában az épületnek "csak" egy kis szakaszáról kell a tervet elkészíteni, amiben minden érdekes modellezési szituáció megtalálható, maga a teljes épület modellezése csak méretében és időben lenne több.

Kiinduló az íves födém

Az épület zárófödémének sugara nagyobb, mint 266 méter, melynél a pillérek közötti szakaszokon a húr és az ív közötti eltérés ezred milliméterekben mérhető, így ez számunkra tökéletes lesz, nem kell több szegmensre bontani.

1130_fodem.JPG

A födém vastagsága 15 centiméter, amit mindig a felületre merőlegesen kell mérnünk. Ha ezt úgy szeretnénk modellezni, hogy a födém felső és alsó élét a felső síkhoz kapcsolnánk,ami az ívnek megfelelő tört szegmensekből áll, merőleges méréssel akkor a az illesztéseknél apró (1÷2 század milliméteres) fogak alakulnának ki. Ezt nem szeretnénk, ezért olyan síkpárokat vettünk fel, melyek a lemez alsó és felső felületével azonosak. Figyeld meg a videóban majd!

Igen a födém függőleges illesztéssel dolgozik. A tetőhéjazat illeszt a szögfelezőben. Lehetne ezzel is modellezni, de most legyünk maximalisták és modellezünk a födémmel, hogy a későbbiekben zsalu mennyiségeket is ki tudjunk gyűjteni a modellünkről, melyről olvashatsz a Tartószerkezetek és zsaluk mennyisége bejegyzésben.

Hossz- és keresztbordák

1130_bordak.JPG

A hossz- és keresztbordák a födém alsó síkjától mérve 40 centiméteres lelógással készültek, melyet függőlegesen kell mérni. A keresztbordák érdekessége, hogy az aljuk vízszintes kialakításúak, ahogy a fenti képen láthatod, aminek a modellezésében egy apró trükköt alkalmaztunk. Figyeld meg ezt is a videóban!

A videó nem minden böngészőben jelenik meg, javaslom a Firefox vagy a Google Chrome használatát a megtekintéshez.

A különböző építőelemek síkokhoz való hozzárendelése a legfontosabb ebben a modellezésben, ezért kiemelném külön ezeket.

A videóban látható egy importált 2D állomány valamint a 2D vonalakból álló előkészített hosszmetszet részlet, amiből kiindulva készítettük el az egyedi síkpárokat. Ezen 2D szerkesztés, előkészítés nem látható a fenti videóban.

Födém

1130_fodem_magassag.JPG

Mivel a födém alja a teteje az alsó és felső síkpár, azért ezekhez kell igazítani 0 távolsággal.

Peremborda

1130_peremborda_magassag.JPG

Teljesen azonos a magassági beállítása a födémhez, csak gerendával készítettük.

Hosszborda

1130_hossztborda_magassag.JPG

A felső éle a felső síkhoz igazodik, mert ezekre a szakaszokra nem helyezünk födémet, az alsó éle az alsó síktól 40 centiméteres függőleges lelógással készítjük. A távolság előtti ikon állításával lehet megadni, hogy függőlegesen vagy a síkra merőlegesen mérjük a távolságot.

Keresztborda

1130_keresztborda_magassag.JPG

A keresztborda alját vízszintesen szeretnénk kialakítani, amihez az él síkhoz való igazítását kellene használnunk, de ez a lehetőség csak a felső élnél található.

1130_igazitas.JPG

Akkor állítsuk fejre a gerendánkat, azaz az alsó élét igazítsuk a felső síkhoz és a felső élét az alsó síkhoz, ahol beállítottuk azt is hogy a magasabb pontnál vízszintesen vágja le.

Pillérek

1130_piller_magassag.JPG

Ha a pilléreket is ezen egyedi síkokhoz szeretnénk hozzárendelni, sajnos az alsó élét abszolút magasságban kell megadni, míg a felső élét a keresztborda beállításával azonosan.

 

A videóban látható rajzfájlt letöltheted erre a linkre kattintva. A letöltött ZIP fájlt ki kell tömöríteni, majd az Allplan programban a Fájl menü Megnyitás ... funkciójával tudod megnyitni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allplan.blog.hu/api/trackback/id/tr113424067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása